MENIU

Escaladare în războiul din Ucraina - Mesaj de forță către puterile nucleare după amenințarea Rusiei: Cutia Pandorei trebuie închisă!

Escaladare în războiul din Ucraina - Mesaj de forță către puterile nucleare după amenințarea Rusiei

Situația în războiul din Ucraina escaladează. Kievul cere țărilor nucleare să atenționeze ferm Rusia în legătură cu amenințarea cu arme nucleare la adresa Occidentului. Solicitarea Ucrainei vine după ce Rusia a lansat mesaje privind „protecția teritoriilor sale inclusiv cu arme nucleare”, chiar de la tribuna Națiunilor Unite. 

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că tările deţinătoare de arme nuclare ar trebui să atragă atenţia Rusiei asupra consecințelor amenințărilor cu arme nucleare lansate de Moscova la adresa Occidentului.

„Amenințări voalate cu arme nucleare de la tribuna ONU din partea unui membru al Consiliului de Securitate: este imposibil să ne imaginăm o batjocură mai mare faţă de instituțiile globale”, a transmis  Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

Podoliak a afirmat că amenințările nucleare ale Rusiei nu sunt adresate numai Ucrainei, ci și întregii lumi.

 „Membrii Clubului Nuclear (ţările deţinătoare de arme nucleare) ar trebui să sublinieze Rusiei consecințele. Cutia Pandorei trebuie închisă”, a mai spus Mihailo Podoliak, potrivit Reuters, citată de ziare.com.

Și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a reacționat, imediat după declarația lui Lavrov.

"Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată", a scris și Kuleba pe Twitter.

Nota lui Podoliak a fost transmisă după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, chiar de la tribuna ONU, că Rusia promite „protecție deplină”, inclusiv cu arme nucleare, pentru orice teritoriu ucrainean intrat în componenţa Rusiei. Declarația a fost făcută în contextul în care în aceste zile în Ucraina sunt organizate referendumurile „false” de ocupanții ruși în cele patru teritorii controlate în est - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Lavrov nici nu a încercat să transmită voalat amenințarea, ci a facut-o direct, când a declarat, sâmbătă, la New York, că „regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova”.

"În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist" a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care "va urma să fie consfinţit" în Constituţie în viitor,"este sub protecţia deplină a statului"."Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său", a explicat Lavrov, întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, amintind de doctrina nucleară a Kremlinului.