MENIU

Eroi în haine militare!

Despre ei nu se mai poate vorbi la prezent. Ultimii supraviețuitori din primul război mondial s-au stins prin anii 80. Ar fi fost, poate, cea mai bună mărturie a nașterii unei națiuni, să ai aproape de săbătorirea Centenarului, măcar unul dintre cei care au luptat pentru România Mare. Dar nu poți semna contracte ferme cu destinul. Mărturie rămân uniformele purtate de eroii din Marele Război, așa cum era denumit, anunță REALITATEA TV.

Sunt 3 mari pasionați de uniforme. În apropiere de Ziua Națională, îmbracă replici ale uniformelor soldaților români din Marele Război. Nu sunt uniforme de ceremonie, ca cele purtate de Regimentul de Protocol. Unele, nici măcar potrivite cu anotimpul rece. Dar, purtate cu mândrie. În rolul gradatului este istoricul militar Emil Boboescu. Ar putea să-ți povestească zile întregi despre evoluția ținutei militare de la începuturi și până astăzi. 

Rănile războiului nu se vindecă niciodată. 

Ionel Tuță avea 22 de ani când a fost trimis pe front în Al doilea Război Mondial. Abia terminase școala militară. A trecut pe lângă moarte de câteva ori. O dată în Cehoslovacia, când, împreună cu câțiva camarazi se adăpostiseră într-o casă. Au supraviețuit bombardamentului german ascunși sub masă. Frica le paralizase mințile.

A păstrat fotografii din timpul războiului. Uniforme nu mai are. Pentru că erau vremuri grele, le-a dat jos gradele şi le-a transformat în costume civile. Era atât de mândru de ele că le-a purtat până s-au uzat complet.


Viaţa lui de până acum e ca un roman pe care nu-l poţi lăsa din mână. Şi-ar dori mult să-i mai adauge o filă importantă: să vadă România la 100 de ani, să serbeze Centenarul. Al României și al vieții sale.

 
Mai multe articole despre:
1 decembrie ziua naţională uniforme naționale