Erdogan şi Trump, faţă în faţă la Casa Albă
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se află miercuri într-o vizită la Washington, la invitaţia liderului american Donald Trump. Erdogan se va întâlni cu Trump pentru a discuta probleme de importanţă maximă care au produs disensiuni între cei doi aliaţi NATO.
Primul subiect pe agenda convorbirilor dintre cei doi este situatia din nordul Siriei si asigurarea unei zone de siguranta in acest teritoriu.
Un alt punct fierbinte este cererea lui Erdogan catre Washington de a-l preda pe liderul forțelor kurde din Siria, Mazloum Abdi. Abdi, cunoscut și sub numele de Ferhat Abdi Sahin sau Mazloum Kobane, conduce entitatea militară kurdă Forțele Democrate Siriene (YPG), aliată a Washingtonului în lupta împotriva influenței rețelei Stat Islamic și pe care Ankara o percepe ca fiind o grupare teroristă, susținând o mișcare separatistă în interiorul Turciei.
O alta tema a intalnirii dintre cei doi lideri este achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus de rachete antiaeriene S-400. Washingtonul spune că S-400 este incompatibil cu metodele de apărare ale NATO şi ameninţă avioanele de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin. SUA a scos Turcia din programul F-35, deşi turcii produceau componente pentru aceste avioane superperformante.
Vizita preşedintelui Erdogan în Statele Unite survine la două luni după ce Ankara a lansat o ofensivă împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington în nord-estul Siriei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că SUA nu şi-au îndeplinit pe deplin angajamentele asupra retragerii forţelor kurde în Siria, informează marţi AFP, preluata de Agerpres. Erdogan a făcut această afirmaţie chiar înainte de a lua avionul spre Washington, unde are programată o întrevedere cu preşedintele american Donald Trump, relatează Agerpres.
„Îi voi spune, cu documente în sprijin, că acordul pe care l-am încheiat (asupra Siriei) nu a fost pe deplin respectat”, a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă pe aeroportul din Ankara.
Un acord obţinut la 17 octombrie de vicepreşedintele american Mike Pence în timpul vizitei sale la Ankara a deschis calea spre oprirea ofensivei turce lansate la 9 octombrie în nord-estul Siriei pentru a alunga miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), aliată a Washingtonului în lupta antijihadistă.
Acest acord prevede retragerea YPG de la frontiera turcă şi înfiinţarea unei zone de securitate de 32 de kilometri lăţime de-a lungul frontierei cu Turcia pe teritoriul sirian.
Turcia şi-a lansat operaţiunea după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane desfăşurate în această zonă, ceea ce a fost interpretat drept undă verde dată Ankarei.
Acest anunţ a intervenit în urma unei convorbiri telefonice între Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.
Puternic criticat, inclusiv în propria tabără, Trump a înăsprit ulterior tonul şi a autorizat sancţiuni împotriva Turciei, care au fost ridicate după ce Ankara şi-a suspendat ofensiva în Siria.
Conform unui acord separat încheiat la 22 octombrie între Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, Moscova s-a angajat să alunge YPG din alte sectoare din nord-estul Siriei, în coordonare cu armata siriană, şi să înfiinţeze patrule comune cu armata turcă pe teritoriul sirian.
„Din nefericire, până acum nu este posibil să se spună că grupările teroriste s-au retras din regiune. Nici Rusia, nici SUA nu au fost în măsură să facă să plece grupările teroriste conform calendarului convenit”, a mai afirmat Erdogan, citat de Agerpres.