MENIU

Erdogan dă o palmă grea Occidentului: Răspunsul insuficient la invazia Rusiei în Crimeea, în 2014, a dus la actualul război din Ucraina

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dă o lovitură Occidentului - SUA și UE la 8 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

„Vestul ar fi putut opri Rusia în 2014”, a declarat Erdogan.

Președintele turc a declarat că „răspunsul insuficient din partea Occidentului la invazia rusă a Crimeei în 2014 a dus la actualul război pe scară largă al Rusiei”, referindu-se la ce se întâmplă de două săptămâni în Ucraina, devastată de bombe și de criza refugiaților.

Erdogan a declarat că preşedintele american Joe Biden şi țările occidentale nu au contribuit la soluționarea crizei dintre Rusia şi Ucraina şi că nu există lideri europeni potriviţi pentru a soluţiona această situație, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Din păcate, occidentalii nu au făcut până acum decât să înrăutăţească lucrurile”, a declarat Erdogan pentru CNN Turk în avionul cu care se întorcea dintr-o vizită în Ucraina.

Comentariile sale vin după ce s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi şi-a reiterat oferta ca Turcia să medieze criza cu Ucraina, ofertă salutată de partea ucraineană.

El s-a oferit de asemenea să găzduiască o întâlnire între liderii ucrainean şi rus.

Erdogan a precizat în declaraţiile de presă la revenirea de la Kiev că „acordă o înaltă preţuire” vizitei pe care intenţionează să o efectueze preşedintele rus Vladimir Putin în Turcia.

Turcia, ţară cu ieşire la Marea Neagră membră a NATO şi care de mai mulţi ani menţine un echilibru instabil în geopolitica regională, s-a oferit încă din noiembrie 2021 să medieze criza legată de Ucraina.