Era considerat inutil, însă s-a descoperit că apendicele are un rol esenţial. Ne poate salva viaţa
Apendicele a fost considerat multă vreme un „organ inutil”, acest ţesut aflat la intersecţia intestinului subţire cu cel gros inflamându-se adeseori şi punând uneori în pericol viaţa pacienţilor. Multă lume crede că apendicele nu foloseşte la nimic, motiv pentru care oamenii aleg să se supună apendicectomiei, eliminând acest organ „vestigial şi inutil” din corp fără a suferi, aparent, în urma acestei operaţii.
În ultimii ani, însă, apendicele a fost reabilitat de oamenii de ştiinţă, mai multe cercetări sugerând că acesta nu este nici pe departe un organ fără funcţie.
Oamenii de ştiinţă de la Duke University Medical Center au lansat ipoteza că bacteriile benefice din apendice pot rezista unui caz sever de diaree ce duce la golirea completă a intestinelor. Astfel, bacteriile pot ieşi ulterior din apendice pentru a repopula intestinele. „Chiar dacă nu există o dovadă directă, există numeroase dovezi circumstanţiale care sugerează că apendicele este locul în care bacteriile bune pot trăi în siguranţă, fără a fi deranjate, până când este nevoie de ele”, a explicat William Parker, profesor de chirurgie experimentală şi totodată unul dintre cercetătorii ce au postulat noua ipoteză.
Un lucru foarte interesant este că în apendice există celule din sistemul imunitar. Cercetătorii de la Duke cred că acestea celule sunt prezente pentru a proteja bacteriile benefice, nu pentru a le contracara.
Totuşi, de ce este apendicita atât de întâlnită în societăţile industrializate? Oamenii de ştiinţă au avansat acum câteva decenii o explicaţie, cunoscută sub numele de „ipoteza igienei”. Aceasta susţine că oamenii din societăţile cu bune condiţii de igienă suferă mai mult de alergii şi de afecţiuni autoimune deoarece ei (şi, implicit, şi sistemele lor imunitare) nu au fost provocaţi în viaţa de zi cu zi la fel de des de paraziţi şi de alte organisme dăunătoare prezente în medul înconjurător. De aceea, atunci când sistemul imunitar este provocat, în cele din urmă, el reacţionează excesiv.
Sursa: doctorulzilei.ro