MENIU

Episod de iarnă la jumătatea lunii aprilie - Roxana Bojariu, climatolog: ”NU este îngrijorător”

Începând de joi, temperaturile atmosferice vor crește în România, susţine Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Întrebată, într-o intervenție la Realitatea PLUS, dacă este îngijorător acest episod de iarnă la jumătatea lunii aprilie, început de mai, climatologul a spus că este vorba de un episod scurt.

”Nu, în niciun caz. E vorba de un epidod scurt. Primăvara este un anotimp al contrastelor și în mod normal avem astfel de fluctuații atunci când circulațiile atmosferice se reconfigurează dinspre anotimpul de iarnă, spre anotimpul cald. După ziua de mâine, când încă vom mai avea temperaturi scăzute, mai ales minimele, care vor da inclusiv brumă, de joi începe să se încălzească și, practic, vom avea temperaturi din ce în ce mai mari”, a afirmat Roxana Bojariu.

Referitor la ajutorul pe care îl dă această vreme ploioasă agriculturii, afectată deja de seceta din ultimele luni, Roxana Bojariu a spus că orice cantitate de precipitații este foarte importantă, mai ales pentru zonele de est și sud est ale țării, acolo unde rezerva de apă este mult diminuată pentru că au fost precipitații reduse încă din toamnă.

”În lunile în care a mai plouat sau am mai avut precipitații, cum a fost luna noiembrie, aceste precipitații nu s-au distribuit uniform pe teritoriul țării, zona de sud a rămas cu rezerva de apă mult diminuată. Sperăm că vor mai fi episoade care să reîncarce solul. Ne îndreptăm spre anotimul în care avem cerința cea mai mare de apă în sol, când culturile agricole au cea mai mare nevoie de această resursă”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
Roxana Bojariu clima