MENIU

Episcop vicar patriarhal: "Societatea românească se confruntă cu un grav analfabetism religios"

Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor a fost lansat marți în cadrul Conferinței Dumnezeu își ia revanșa? ce a avut loc în Aula Academiei Române din Capitală. Laboratorul va funcționa în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu (ISPRI) al Academiei Române. În cadrul evenimentului,  PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a declarat că "societatea românească se confruntă cu un grav analfabetism religios", care a avut repecusiuni mai ales după 1989. 

Inițiativa acestui laborator aparține lui Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, căruia Patriarhul Daniel i-a transmis felicitări prin intermediul PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

"Apreciem această inițiativă întrucât societatea contemporană extrem de complexă se confruntă și cu aceste probleme de natură religioasă. Așa cum a spus în mai multe rânduri domnul Secretar de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, societatea românească, dar nu numai, se confruntă cu un grav analfabetism religios", a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a exemplificat câteva idei răspândite în spațiul public din cauza acestui fenomen.

"Acest analfabetism religios a dus ca după 1989, cu privire la viața și locul Bisericii în societatea românească, să se facă afirmații extrem de exagerate. De la faptul că Biserica a reapărut după 45 ani de lipsă din spațiul public, unii s-au grăbit să își exprime frica potrivit căreia există riscul proclamării «republicii ortodoxe române»", a mai spus episcopul vicar.