MENIU

Epidemiologii consideră că virusul corona este imprevizibil. CUM văd specialiștii evoluția CoVID-19 în următoarea perioadă în România

coronavirus romania

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a comentat la Realitatea PLUS cel mai recent bilanț SARS-CoV-2, bilanț dat publicității de Grupul de Comunicare Strategică. Cristian Oancea consideră că platoul de aproximativ 1.300 de cazuri zilnice va mai dura o perioadă.

Cristian Oancea: „Suntem pe un platou de 1.300-1.400 de cazuri în fiecare zi. Cifra reală e mult mai mare, sunt multe persoane asimptomatice sau  care nu vor să se testeze. Cifrele de peste weekend nu reflectă realitatea. O să fim mult și bine pe acest platou de 1.300-1.400 de cazuri noi zilnice. Un fapt îngrijorător constă în creșterea numărului de decese și a cazurilor grave. Personalul de la ATI este epuizat de volumul de muncă. Contează gradul de civilizație al unei națiuni. Am făcut apel la responsabilitate în ultimele săptămâni, dar unii oricum nu țin cont de asta. Din păcate, iresponsabilii nu se gândesc la faptul că medicii și personalul medical a ajuns deja la epuizare.”

Medicul primar de Boli Infecțioase, Adrian Marinescu, a comentat și el ultimele cifre CoVID-19, cifre raportate de autorități. Specialistul de la „Matei Balș” vede necesitatea colaborării întregii societăți pentru a reveni la situația anterioară pandemiei.

Adrian Marinescu: „Cu siguranță că numărul real de cazuri CoVID-19 este mult mai mare decât cel raportat. Lucrurile s-au modificat în general la nivelul Europei. Lucrurile nu se întâmplă doar în România. Virusul e extrem de imprevizibil. N-aș privi lucrurile într-un scenariu pesimist. În sezonul rece vom avea și viroze, vom pune mai greu un diagnostic. Trebuie să ne gândim la ce putem face constructiv. Și mă refer aici la vaccinarea anti-gripală. Noi toți ar trebui să acționăm pentru rezolvarea acestor focare. Numărul mare de infectări este la cei tineri, pentru că ei intră în contact prelungit și merg în concedii. De aici se selectează și formele severe. Formele severe nu sunt multe în România, aceste cazuri.”