Epidemie de rujeolă: 700 de noi cazuri, raportate doar în ultima săptămână
Epidemia de rujeolă se extinde! 700 de noi cazuri au fost raporte la nivel naţional doar în ultima săptămână.
Cele mai multe s-au înregistrat în vestul ţării, în judeţele Caraş-Severin, Arad şi Timiş. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, trage un semnal de alarmă în acest sens.
,,Dacă facem o comparaţie cu numărul de cazuri apărute într-un an de zile, 4 mii, 700 într-o singură săptămână... e mult", a explicat doctorul.
De la debutul epidemiei şi până în prezent, s-au înregistrat aproape cinci mii de cazuri de rujeolă şi 21 de decese.
Proiect legea VACCINĂRII - în dezbatere publică. Copiii nevaccinaţi NU sunt primiţi la şcoală
Epidemia de rujeolă izbucnită în țara noastră în 2016 este o consecință a scăderii succesive a ratei vaccinării antirujeolice, care a ajuns de la 94% (doza I) și 93% (doza II) în 2010, la 86%, respectiv 67% în 2015, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
În plus, au fost confirmate 21 decese din cauza rujeolei, de la începutul epidemiei, în timp ce în perioada 2010 -2015, au fost raportate 4 decese asociate acestei boli, deși, de exemplu, în 2011 și în 2012 au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri: 4784, respectiv 7450, față de 4090, în 2016-2017. Atunci, însă, acoperirea vaccinală cu vaccin RRO (doza I), pentru copiii cu vârstă de 2 ani era de 94.7% (2011) și 95.1% (2012).
În România, rata de vaccinare este sub 80%
Situația este alarmantă: rata vaccinării împotriva majorității bolilor pentru care se efectuează vaccinări gratuite conform Programului Național de Vaccinare, la copiii care au împlinit 2 ani în iulie 2016, se situează chiar sub 80%, în timp ce procentul recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 95%.
"România e principalul focar de rujeolă din Europa"
Peste 500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa în luna ianuarie 2017, iar până în prezent numărul a crescut simţitor. Cele mai mari focare de pojar sunt în România şi Italia, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
În România au fost raportate peste 4000 de cazuri, majoritatea apărând în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspândească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior.
Primele simptome ale RUJEOLEI la adulți. Mergi de urgență la doctor!
Italia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de către OMS.
Pojarul este un virus extrem de contagioas care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic se poate răspândi în majoritatea zonelor de pe glob chiar dacă acestea au eliminat boala din rândul populaţiei. Orice persoană nevaccinată indiferent de vârstă poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave.