Enigmă în Vaslui. Autoritățile nu mai știu câți cetățeni de etnie romă are județul
Momente de restriște în județul Vaslui, acolo unde autoritățile nu reușesc să pună cifrele cap la cap, pentru a le ieși numărul total al cetățenilor de etnie romă din județ.
Romii fără acte de identitate sau certificate de naștere au devenit o enigmă pentru autoritățile județului Vaslui.
Pentru a încerca să le afle numărul, Instituția Prefectului județului Vaslui a organizat zilele trecute o ședință a Grupului de Lucru Mixt, la care au participat, așa cum era firesc, reprezentanți ai minorității rome din județ, dar și delegați de la Direcția Județeană de Evidența a Populației, Primăriile Vaslui, Bârlad, Huși și Murgeni, precum și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului Școlar Județean. Foarte mulți romi din județul Vaslui s-au ferit să-și declare etnia în timpul recensământului din urmă cu doi ani. Mai grav este că mulți dintre ei nici măcar nu își pot dovedi existența, pentru că nu au niciun document eliberat de instituțiile statului român, problemă recunoscută și de prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, care vineri i-a chemat la prefectură pe reprezentanții romilor, dar și pe reprezentanții mai multor instituții din județ. „La eveniment, am subliniat importantă aplicării Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2020-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 560/2022.
Implementarea obiectivelor specifice prevăzute în această strategie se realizează prin dezvoltarea de acțiuni și măsuri dedicate incluziunii romilor, fiind trasate sarcini clare instituțiilor responsabile. Cu toate acestea, menționăm că, în prezent, nu sunt atribuite Departamentului de Stare Civilă și Evidența a Persoanelor reponsabilității specifice prin actul normativ menționat.
În anul 2024, datele referitoare la indicatorii privind persoanele de etnie romă puse în legalitate nu au mai fost colectate și transmise, astfel că nu există o evidență actualizată a cetățenilor de etnie romă fără acte de identitate sau certificate de naștere, la nivelul județului Vaslui.
De asemenea, am constatat că declararea etniei la înregistrarea nașterii sau la eliberarea actului de identitate este, de multe ori, comisă de către cetățenii români de etnie romă, ceea ce ridică probleme în ceea ce privește concordanță datelor din Registrul Național de Evidența a Persoanelor (RNEP) cu realitatea.
Instituția Prefectului județului Vaslui își reafirmă angajamentul de a colabora cu toate autoritățile implicate și reprezentanții minorității rome pentru a găsi soluții eficiente și durabile la aceste probleme. Ne asumăm să continuăm eforturile pentru incluziunea socială și legalizarea cetățenilor de etnie romă, astfel încât să asigurăm respectarea drepturilor și demnității tuturor cetățenilor județului nostru”, a declarat prefectul Daniel Onofrei după ședința cu reprezentanții romilor din județ.