ENIGMA anului 536 a fost rezolvată. Cum a schimbat cursul istoriei
Oamenii de ştiinţă ştiu demult că Europa şi Asia au trecut printr-o val de frig în urmă cu circa 1.500 de ani, dar un nou studiu a descoperit că frigul ar fi putut avea un impact major asupra istoriei.
Analizând inelele de pe tulpina copacilor din Rusia, o echipă internaţională de cercetători a creat o cronologie a temperaturilor din perioada de răcire, pe care le numesc "Mica Eră Glacială Antica târzie" (Late Antique Little Ice Age).
Aceştia susţin că scăderea temperaturii ar putea fi jucat un rol important într-un şir de cataclisme, inclusiv pandemii, penurii de alimente, migrarea în masă şi în ridicarea şi căderea imperiilor.
Înregistrările istorice antice arată că anul 536 d. Hr. a fost marcat de apariţia bruscă a unui "voal de praf" sau "ceaţă uscată", care a estompat soarele şi a cauzat o perioadă de frig crunt.
Misteriosul nor de praf se consideră a fi declanşat de o triplă erupţie vulcanică catastrofală, care au avut loc în 536, 540 şi 547. Erupţiile ar fi aruncat o cantitate masivă de cenuşă şi aerosoli în atmosferă, blocând astfel razele soarelui şi cauzând o scădere substanţială a temperaturii, scrie descopera.ro.