Energizantul cu zer, energizantul românesc sută la sută natural
Un producător de lactate din județul Covasna va scoate în acest an pe piață o băutură energizantă cu zer, recomandată în special sportivilor și persoanelor active, potrivit AGERPRES.
Managerul societății, Bako Zoltan, a declarat pentru AGERPRES că este un produs sută la sută natural, obținut în urma unei colaborări cu Institutul Național de Cercetare ICECHIM din București.
''Zerul este un produs cu o compoziție nutritivă foarte valoroasă. Când vorbesc despre zer oamenii, în general, se gândesc la un subprodus al laptelui folosit de obicei în zootehnie, la creșterea animalelor. (...) Noi ne-am gândit să valorificăm acest produs pentru consumul uman și astfel am dezvoltat o colaborare cu Institutul de Cercetare din București. Este o băutură naturală, revigorantă, pentru oricine dorește să o folosească, dar noi ne-am gândit la sportivi în primul rând, deoarece conține foarte multe minerale. (...) În străinătate, în Elveția și Suedia, există astfel de băuturi, noi dorim să ne orientăm spre piața internă. Mai avem de investit în utilaje pentru a putea produce pe scară industrială și sperăm ca anul acesta să scoatem produsul'', a spus managerul firmei Meotis, Bako Zoltan.
Medicii confirmă că în zer se găsesc anumite proteine care, odată ajunse în organism, distrug tumorile, sporesc imunitatea, scad colesterolul, combat stresul și revigorează trupul.
''Unul dintre avantaje este faptul că are foarte puține calorii, stimulează imunitatea și e recomandat și persoanelor care suferă de diabet și țin regim. Desigur, pacienții care suferă de anumite boli și care vor să urmeze cure cu zer trebuie să se consulte în prealabil cu medicii'', a declarat dr.Halmagyi Ildiko din Sfântu Gheorghe, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Zerul conține vitamina B, calciu, iod și potasiu, substanțe ce fac pielea netedă și dau strălucire părului, prin urmare acesta este recomandat și pentru tratamente cosmetice, dar și în curele de slăbire.
Și bătrânii spun că zerul combate numeroase boli, printre care guta, tumorile canceroase, boli ale sistemului osos, plămânilor, ficatului și inimii. E foarte bun și pentru anemici, care trebuie să bea câte un pahar de 300 de mililitri pe zi.
''Zice-se că laptele de capră și zerul vindecă 17 boli. (...) Au fost de la oraș care au venit la mine să le dau zer și au băut un an. Așa se spune, că e foarte bun zerul ăsta de oaie și capră'', spune Veta Hosu, o femeie din satul Ciumernic, județul Covasna, care s-a ocupat ani de zile cu creșterea acestor animale.
Ca să obții un sfert de litru de zer ai nevoie de un litru de lapte crud, un borcan mare, o strecurătoare, un castron și un tifon curat. Laptele se pune în borcan și se lasă o zi, o zi jumătate în bucătărie, după care se încălzește puțin, până se brânzește, apoi se strecoară și se lasă la scurs până a doua zi, după care se poate consuma.