MENIU

Emmanuel Macron a dat semnalul înaintea valului 4: Să impunem restricţii celor nevaccinaţi

Emmanuel Macron, președintele Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj tranșant către toți francezii, in discursul în care a detaliat măsurile luate pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al COVID-19.  Restricțiile trebuie impuse, în primul rând, celor nevaccinați, iar vaccinarea devine OBLIGATORIE în sistemul sanitar.

Șeful statului francez a afirmat că strategia ce va fi abordată în perioada următoare este "Să trecem restricţiile asupra celor nevaccinaţi, mai degrabă decât asupra noastră", înainte de a anunţa generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri", a declarat Macron. Liderul francez a precizat că în circa 10 zile permisul va fi implementat şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.



Pe alt plan, la fel de imporant, vaccinarea devine OBLIGATORIE "pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu".

Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze, iar după acea dată nu vor mai fi plătite.

Potrivit datelor oficiale, doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat.

Franţa ia aceste măsuri dure în încercarea de a opri răspândirea rapidă a variantei Delta, fără a afecta, din nou, economia. Macron a declarat că se aşteaptă la o creştere economică de 6% în 2021.