Emilian Imbri, avertisment cumplit despre valul 4 Delta COVID-19 - De ce sunt ASALTATE secțiile ATI de tineri și copii
Sistemul medical din România, lovit puternic de valul 4! Medicul Emilian Imbri avertizează că, în acest val Delta, secțiile de Terapie Intensivă sunt primele care devin arhipline cu bolnavi de coronavirus în stare foarte gravă. În plus, printre aceștia sunt foarte mulți tineri și copii, fiind prima oară când se produce acest fenoment de la izbucnirea epidemiei, în valurile precedente. Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Capitală atrage atenția asupra acestor anomalii a valului provocat de tulpina Delta, pe fondul agresivității acesteia, dar și a ratei scăzute de vaccinare din România în acest moment.
„Ceea ce deosebește acest val 4 de celelalte atacuri ale virusului este că în acest val mai întâi se ocupă paturile ATI și după aceea restul paturilor de spital spre deosebire de primele faze ale pandemiei când era invers, întâi se ocupau spitalele și apoi din cei din spital ajungeau la ATI”, a declarat medicul Emilian Imbri, vineri, la un post TV.
„Primele locuri care s-au ocupat au fost în spitalele COVID, urmând ca mai apoi să intre și alte unități medicale, în funcție de cum se ocupă paturile care din spitalele care sunt spitale de pneumologie și infecțioase. Urmează să se aloce paturi din celelalte spitale”, a atras atenția medicul.
Avertismentul principal vine în legătură cu vârsta din ce în ce mai mică a celor care se îmbolnăvesc în aceste zile.
”Pacienții sunt de obicei tineri și asta nu pentru că virusul are o tendință spre tineri, ci pentru că se transmite mai rapid și au rămas nevaccinați foarte mulți tineri care nu respectă regulile elementare de protecție. Uitați-vă numai la ce se întâmplă pe litoral.
Acești tineri se îmbolnăvesc, iau virusul și dezvoltă și boala și nu dau importanță în primele zile pentru că, fiind tineri, au senzația că nu se poate întâmpla nimic. După câteva zile de evoluție le este greu să se îndrepte spre spital pentru că le este teamă de spital (…) și mai stau așa 2-3 zile cu gândul că poate le trece”, a explicat fostul manager de spital.
„Tinerii încearcă să se trateze acasă, singuri, și boala asta este o boală care ne-a arătat în primele ei faze de atac ne-a arătat că evoluează cu simptomatologie relativ ușoară și brusc, după a patra zi se agravează starea generală și se alterează funcțiile vitale, fapt ce determină nevoia bolnavului de monitorizare și de îngrijiri în ATI. (...)
Când se prezintă la spital boala este avansată, modificările în organism deja sunt greu de stăvilit și atunci de când ajung în spital ei poposesc o zi, două, pe terapie intensivă. De aceea, în momentul de față, terapiile sunt asaltate prima dată”, a mai spus medicul Emilian Imbri.