MENIU

Emil Hurezeanu, despre contractul cu EADS: Nici în țările africane nu se făcea așa ceva

Jurnalistul Emil Hurezeanu comentează, la Digi24, implicațiile dosarului EADS și face o serie de dezvăluiri cutremurătoare din culisele acestei mega-afaceri.

"Nu pun preț deloc pe articolul din Huffington Post la nivel de indicații de vinovăție, ceea ce vă pot spune, după ce 20 de ani am locuit și lucrat în Germania și cunosc procedee și proceduri. Eu însumi am fost contactat începând din luna august de ziariști de la ziare de primă mână, de la Die Zeit, de la Der Spiegel, nu de Vlad Georgescu scris cu k sau cu c, ci de șefii secțiilor de investigații de acolo care de luni de zile sunt preocupați de scandalul EADS-România și care pregătesc dosare investigative de presă foarte serioase. Și cred că avem aici de-a face cu un iepuraș, îmi cer scuze față de domnul Georgescu. E vorba de o pregătire poate puțin prematură.

E una din acele informații strecurate, cea mai importantă informație strecurată este aceea că dacă inițial începuseră cercetări în SUA, confirmându-l pe Meleșcanu, care spunea că de la FBI știa SIE, din acest articol aflăm că există o plângere făcută oficial, inclusiv cu concursul unui martor român păstrat la răcoare, la secret, adresată judecătoriei Tribunalului din Munchen. Între timp, cazul se cercetează și în Germania.

În numele accesului României în Uniunea Europeană, statul român a făcut multe concesii. A cedat, a făcut uneori concesii pe care le-aș subsuma rațiunii de stat și mai mult în favoarea intereselor celorlalți: Franța, Italia, Germania, țări importante, care în urma unui contract, acceptau încheierea capitolului de negocieri.  Până când România nu a acceptat cumpărarea a patru aeronave Airbus 318 pe care nu le mai vroia nimeni în Europa sau din alte părți de la Baunne din Franța, șantierele lor de aviatică, nu s-a închis capitolul de transporturi. Probabil a fost nevoie de privatizarea discutabilă a SIDEX, vândut cu o sumă ridicol de mică, în contractul acela s-a spus că s-a introdus o plată mică, pentru o finanțare a campaniei laburiste a domnului Tony Blair, cu scrisori publicate în facsimil.

Nu EXCLUD DELOC ca în toate contractele discutabile, SIDEX, PETROM și chiar în EADS au fost incluse la un moment dat și astfel de plăți. Este și motivul pentru care apare angajamentul cancelarului Gerhard Schroeder.

 

Am vorbit cu cineva, care probono, a revăzut contractul cu EADS la forma lui originară, la 700 și ceva de milioane de euro, din 2004, un specialist în contracte, un om care a făcut multe contracte inclusiv cu țări africane cu mari concerne din Germania. Un om care și-a pus mâinile în cap, a spus că contracte mai oneroase și mai rușinoase pentru ambele părți, și pentru partea română și pentru cea germană, nu a văzut niciodată în cele mai minate contracte cu țările africate în perioadele cele mai negre din perioada neocolonialismului economic.

Acest contract avea un soft, de descifrare. Partea română a optat inițial pentru sistemul european. După 2005-2006, partea română, care avea pe altcineva în fruntea statului, pe domnul Băsescu, a optat pentru un sistem americano-israelian. A fost un motiv suplimentar, care nu mai are de-a face nici cu doamna Udrea, de neînțelegeri și discordie însămânțată de multă vreme între părțile acelui contract. Ancheta a început, își urmează cursul din mai multe direcții", a declarat Emil Hurezeanu, la Digi 24.

Mai multe articole despre:
Emil Hurezeanu dosarul EADS contractul cu EADS