MENIU

Sondaj referendum: Elvețienii resping limitarea libertății de circulație cu UE

Elvețienii, așteptați astăzi la urne pentru a se pronunța asupra unei propuneri de încetare a liberei circulații cu UE

Elvețienii au respins, astăzi, cu o largă majoritate, o inițiativă a dreptei populiste care ar fi limitat imigrația cetățenilor din Uniunea Europeană, potrivit sondajelor publicate după închiderea birourilor de vot, scrie AFP, preluat de HotNews.ro.

Potrivit institutului de sondare gfs-Bern, alegătorii au respins în proporție de 63% inițiativa lansată de UDC, cel mai mare partid al țării, dar în fața căruia s-a format o coaliție a ansamblului celorlalte forțe politice precum și mediul economic.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

Rezultatele votului de astăzi pare să nu fi surprins pe nimeni și asta pentru că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni au opinat că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava penuria de lucrători calificaţi şi ar periclita bunăstarea ţării, potrivit unui studiu realizat recent de institutul Gfs.Bern.

Tot la referendumul de astăzi elveţienii urmau să se pronunţe asupra introducerii unui concediu de paternitate de două săptămâni, achiziţionării de avioane de vânătoare de către armată şi relaxării restricţiilor privind vânarea lupilor.

Secţiile de votare s-au închis la ora locală 12:00 (10:00 GMT). O mare parte dintre cei 5,3 milioane de elveţieni cu drept de vot au votat deja prin corespondenţă.

Mai multe articole despre:
referendum elvetia acord libera circulatie