MENIU

Elevii din 6 județe, grevă japoneză din cauza majorării pragului pentru acordarea burselor

Protest al elevilor (sursa foto: Facebook)

Elevii din 6 județe au intrat, de luni, în grevă japoneză, din cauza deciziei Ministerului Educației de a majora pragul de acordare a burselor de merit la mijlocul anului școlar. Elevii vor purta, pe durata orelor de curs, o banderolă albă pe braț, pentru a-și manifesta dezaprobarea față de modul în care a procedat Ministerul Educației.

La protest participă asociații ale elevilor din Vâlcea, Constanța, București și Ilfov, Bacău, Maramureș și Timiș.

„În urma protestului organizat de asociațiile de elevi, Ministerul Educației a declarat faptul că nu va modifica înapoi criteriile de acordare a burselor. În acest sens, asociațiile de elevi vor continua cu acțiuni, lansând o petiție și începând o grevă japoneză, precum și vor acționa în instanță ordinul respectiv. Îndemnăm toți elevii care își vor pierde bursa în urma modificărilor aduse, precum și elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, a transmis Asociația Elevilor din Constanța.

Prin decizia de majorare pragului de acordare a burselor de merit de la 8.50 la 9.50, numărul elevilor beneficiari scade cu 185 de mii, iar bugetul pentru bursele de merit scade cu 35%, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor oficiale prezentate de Ministerul Educației.