MENIU

Elena Udrea rămâne în arest preventiv încă 30 de zile

Fostul ministru Elena Udrea rămâne în arest preventiv încă 30 de zile, au decis judecătorii ICCJ, care au admis cererea DNA de a prelungi măsura arestului preventiv a Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute. 

În același dosar, instanța a prelungit arestul preventiv pentru fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana, deținută de Elena Udrea.

De asemenea, instanța a prelungit arestul la domiciliu pentru Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului) și Cornel Resmeriță (primarul municipiului Lupeni). Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță, scrie Agerpres

Udrea a fost arestată preventiv în acest dosar pe data de 25 februarie. În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

"În 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'. La 24 august și 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul lui Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de SC Termogaz Company", susțin procurorii.

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal iar parțial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte.

A doua infracțiune de luare de mită are legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către firma Consmin SA.

Anchetatorii au reținut că, în perioada 2010 — 2011, Elena Udrea și Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în dosar), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Avocatul Elenei Udrea a precizat, după ce s-a încheiat procesul că nu există argumente pentru ca arestul preventiv să fie prelungit: 

”Nu există există un răspuns din partea SPP,  dar umează asa fie declasificată arhiva, astfel incat programul din data de 6 sa fie declasificat, dar nu există niciun motiv legal pentrut prelungirea arestului preventiv. Este foarte greu sa selectezi un argument, a invocat ca procurorii nu au mai cerut arestarea la domiciliu. Nu exista niciun motiv pentru prelungirea arestarii. Natura umana presupune multe componente, doamna Udrea are capacitatea de a ierta. In esenta au fost multe intrebari legate despre o geanta cu bani”, a spus avocatul Elenei Udrea.