Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale. O judecătoare a cerut explicații privind condițiile extrădării din Bulgaria
Lovitură de teatru în cazul Elenei Udrea. Aceasta ar putea scăpa de dosarele penale. Totul, după ce o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti a trimis o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă fostul ministru mai poate fi judecat în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, ca efect al extrădării din ţara vecină.
Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să trimită o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă Elena Udrea mai poate fi judecată în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, ca efect al extrădării din ţara vecină, informează Agerpres.
Marţi, judecătoarea Corina Ciobanu ar fi trebuit să o audieze pe Elena Udrea în dosarul „Hidroelectrica”, în care Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
Audierea de la Curtea de Apel Bucureşti urma să se facă prin videoconferinţă
Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, iar audierea de la Curtea de Apel Bucureşti urma să se facă prin videoconferinţă.
La începutul procedurii, avocaţii Elenei Udrea au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care este acuzată aceasta s-au prescris, fiind invocată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022.
Magistratul care se ocupă de acest dosar, Corina Ciobanu, a pus în discuţie, din oficiu, o chestiune de procedură, invocând „regula specialităţii” din Legea 302/2004, care prevede că ţara care extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind judecarea şi urmărirea penală a persoanei extrădate.
Practic, judecătoarea vrea să afle dacă autorităţile judiciare din Bulgaria au extradat-o pe Udrea doar pentru dosarul „Gala Bute”. În această situație,în cazul încetării procesului, fostul ministru nu va mai putea fi judecat în celelalte dosare aflate pe rolul instanţelor.
Întrebată de judecătoarea Corina Ciobanu dacă în instanţele din Bulgaria s-a prelevat sau şi-a dat consimţământul pentru „regula specialităţii”, Udrea a spus că nu ştie despre ce este vorba pentru că nu este jurist.
Judecătoarea a insistat să trimită o adresă în ţara vecină pentru a fi date lămuriri cu privire la condiţiile extrădării
Deşi avocata Elenei Udrea a menţionat că nu s-a discutat aşa ceva în instanţele din Bulgaria, judecătoarea a insistat să trimită o adresă în ţara vecină pentru a fi date lămuriri cu privire la condiţiile extrădării.
Elena Udrea are în acest moment 2 dosare în desfăşurare în instanţele din România: „Hidroelectrica”, la Curtea de Apel Bucureşti și cel referitor la finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În cel din urmă, o primă instanţă a condamnat-o pe Udrea la 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor.