Români care ne fac mândri! Invenţia le-a adus locul I la competiţia ,,Imagine Cup''
Programatorii români, şcoliţi pe băncile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, au făcut furori an de an la saloanele de inventică de peste hotare. Softurile puse la punct de ei au dus la crearea unor dispozitive performante pentru doctori sau agricultori. Acest grup de studenţi, împreună cu profesorul lor, sunt decişi să ridice tehnologia la rang de artă. Ei vor să demonstreze, de exemplu, că puterea unui smartphone, care echivalează cu tehnica pe care a avut-o NASA în prima misiune pe lună, poate fi folosită mai ales în interesul consumatorului, potrivit Realitatea TV.
La 20 de ani, tinerii de la Automatică ştiu deja că limitele sunt exact atât de sus cât le fixezi. Deşi sunt încă studenţi, zeci dintre ei au pus la punct aplicaţii şi dispozitive care revoluţionează şi pe care, în unele cazuri, le-au vândut companiilor mari cu sume importante.
Profesorul lor, Răzvan Rughiniş, e practic un antrenor de inventatori. Şi, într-o Românie în care teoria predată în şcoală se leagă greu de piaţa muncii, profesorul a reuşit să le explice şi firmelor şi studenţilor că sclipirile de geniu pierdute în laboratoare de şcoală nu fac lumea să meargă mai departe.
Flavia Oprea, 23 de ani. Studentă în anul I la master în Tehnologia Informaţiei. Anul trecut i-a uimit pe americani după ce le-a prezentat cea mai nouă invenţie românească care va ajuta chiar şi la depistarea unor simptome ale bolii Parkinson.
Dispozitivul Enty va costa 1.000 de dolari. Însă mai e un pas până când munca echipei s-ar putea transforma într-o afacere: certificarea medicală. Deocamdată, Flavia şi colegii ei se pot lăuda că dintre studenţii din 40 de ţări, ei au fost cei mai buni la competiţia "Imagine Cup" din Statele Unite.
Americanul părea că ştie ce se petrece la Bucureşti. Acolo unde, într-o singură facultate, studenţii au reuşit în ultimii ani să ducă la bun sfârşit 30 de softuri care au devenit businessuri funcţionale, cu clienţi de pe toate continentele. Coordonatorul lor, profesorul Răzvan Rughinis a terminat acum 18 ani Automatica. Ar fi putut să lucreze în America sau Asia, dar a ales să fie alături de studenţii din România.
"Dacă toată lumea, când se gândeşte la germani, se gândeşte la mecanicul german, când se gândeste la polonez, se gândeste la instalatorul polonez, eu mi-aş dori ca atunci când se gândeşte la român, să se gândească la programatorul roman. Pentru ca dacă vom reuşi să căpătam acest brand de ţară, fără îndoială vom reuşi să tragem şi mai multe investiţii în industria IT.", spune Razvan Rughinis/ profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
Pentru anul viitor, inventatorii români au pregătit dispozitive de interacţiune în hipermarketuri, bazate pe recunoaştere facială, roboţelul de medicamente, dar şi un ceas de monitorizare pentru vârstnici. Au creat deja softuri cu aplicaţii în medicină, agricultură, finanţe sau retail, toate expuse pe un site: Innovation Labs.