MENIU

Șeful diplomației americane: Recunoaștem amenințarea pe care o reprezintă Rusia

Șeful diplomației americane Rex Tillerson susține că "împreună cu prietenii din Europa recunoaștem amenințarea activă pe care Rusia o prezintă”, într-un discurs ținut marți, pe tema politicii Statele Unite în Europa și în alte zone fierbinți ale lumii.

'Istoria a arătat că atunci când suntem uniți, reușim să învingem orice provocare, iar acum Rusia este una dintre ele. Mosocva încearcă să-și impună supremația în regiune prin forță directă sau prin susținerea statelor cu politici și regimuri nedemocratice, cum este cazul Siriei," a afirmat secretarul de stat al Statelor Unite.

Referindu-se concret la agresiunile Moscovei asupra fostelor republici sovietice, Rex Tillerson a afirmat că 'actiuni Rusiei în Ucraina și Crimeea trebuie să înceteze, trebuie respectate acordurile de la Minsk și nicio rezolyutie nu trebuie să încalece drepturile Ucrainei la independență și integraritatea. ()....Sancțiuni la adresa Rusiei vor rămâane până vom vedea că sunt luate măsuri, dar viitorul Ucrainei depinde și de lupta lor internă de a asigura respectatrea statului de drept, de limitare a corupției și de a le asigura cetătenilor stabilitatea si prosperitatea."

Șeful diplomației americane a pomenit și acțiunile Moscovei care stârnesc îngrijorarea atât la Washington, cât și în capitalele europene: "Rusia a folosit strategii subversive pentru a ne dezbina, a lansat atacuri cibernetice, dezinformări, intimidări ale diplomaților, a atacat țări vecine. (...) Dar este decizia pe care Rusia trebuie să o ia, să continue în a se izola sau să incerce să devină un element de stabilitate în Eurasia.”