MENIU

Șeful DGPI, demis de ministrul Mihai Fifor

Mărculescu, șeful DGPI

Șeful DGPI, Mihai-Cristian Mărculescu, a fost demis miercuri de ministrul de Interne Mihai Fifor, potrivit surselor citate de Realitatea TV.

Seria demiterilor de la vârful Poliției continuă. Astăzi, ministrul interimar al Internelor l-a demis pe șeful Direcției Generale de Protecție Internă, Mihai-Cristian Mărculescu, informează Realitatea TV.

Mihai-Cristian Mărculescu conducea din iulie 2017 Direcția Generală de Protecție Internă, structura din cadrul MAI cu atribuții în domeniul securității naționale.

Potrivit surselor citate de Realitatea TV, este posibil ca Mărculescu să fie mutat în cadrul Jandarmeriei, unde ar urma să ocupe o funcție de conducere.

Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a fost un serviciu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România, reorganizat în urmă cu trei ani în Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.

Este urmașa fostei „Doi și-un sfert” (numită așa după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215), serviciul secret al Ministerului de Interne, care a fost desființat în timpul regimului Constantinescu.

Schimbări controversate la DGPI

Senatul a adoptat, în luna mai 2017, ordonanţa de urgenţă privind modificarea procedurii de numire a conducerii DGPI și a eliminat avizul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Decizia a iscat nemulţumiri la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Kaus Iohannis declarând că DGPI este o instituţie militarizată şi nu poate să funcţioneze fără avizul CSAT. Senatorii PNL au atacat legea la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au respins sesizarea.

Noua Direcţie Generală de Protecţie Internă a devenit operaţională pe 1 iunie 2017. Principala atribuţie a DGPI este de protecţie internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii desfăşurând şi activităţi de culegere de informaţii. "Au fost eliminate paralelismele cu atribuţiile celorlalte structuri ale statului şi, de asemenea, au fost prevăzute garanţii exprese privind legalitatea măsurilor şi activităţilor specifice derulate de unitate", explica instituţia în 2017.

Spre deosebire de DIPI, DGPI nu mai are competenţe în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane.

Nouă structură a fost înfiinţată după ce guvernul a decis în noiembrie 2016 desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Reorganizarea instituţiei a adus la închiderea tuturor dosarelor fostei direcţii, fiind notificaţi beneficiarii, aceştia primind dosarele integral, au declarat surse oficiale la acel moment pentru Mediafax.

Date din CV-ul directorului general Mărculescu

4 iulie 2017. A fost numit de premierul Mihai Tudose  în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI. El exercita deja atribuţiile de director general al DGPI încă din noiembrie 2016, prin decizia de împuternicire a premierului de atunci, Dacian Cioloş.

24 noiembrie 2016 – director general interimar al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

30 august 2016 – 23 noiembrie 2016 - secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

26 iulie 2001 – 29 august 2016;
MAI, DIPI - funcţii de execuţie şi de conducere, având atribuții în domeniile informații și protecție internă.

Studii/pregătire profesională

2006
Scuola Polizia Tributaria, Guardia di Finanza Lido di OSTIA, Roma, Italia - curs de specializare "Prevenirea și combaterea spălării banilor";
2004
Universitatea "Politehnica" București, master specializarea "Managementul Calității";
2001
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti, Facultatea de Drept -diplomă de licență specializarea "Informații";

2001-2016 – cursuri de specializare specifice nevoii de pregătire în domeniul de activitate informativ - operativ.

S-a născut în anul 1978, în București. Este căsătorit și are doi copii.

Vorbește fluent limba engleză și limba italiană.

Mai multe articole despre:
DGPI Mihai-Cristian Marculescu