MENIU

Șeful AEP o contrazice pe Carmen Dan: Alegerile nu au fost viciate. Monitorizarea să rămână la STS

<p>Inquam</p>

Instituțiile statului se contrazic în privința votului din 26 mai. Ministrul de Interne susține că sistemul folosit de STS nu a reușit să prevină votul multiplu. Președintele AEP nu este de aceeași părere. Florin Mitulețu spune că sistemul ar trebui să fie gestionat, în continuare, de STS și nu de AEP, cum a propus Carmen Dan.

Șeful AEP susține că alegerile europarlamentare nu au fost viciate ți o contrazice pe Carmen Dan. Florin Mitulețu consideră ca sistemul de monitorizare a prezenței la vot să rămână la STS. Carmen Dan propusese ca sistemul de prevenire a votului multiplu să fie gestionat de AEP și nu de STS.

Șeful AEP a fost audiat miercuri de aleșii din comisia care anchetează o posibilă fraudă la alegerile europarlamentare.

Carmen Dan a dat vina pe STS, referitor la alegerile din 26 mai: "Operarea tabletelor, defectuoasă"

"Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost utilizat în anul 2016 la alegerile locale, nu a fost nicio contestaţie cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la alegerile pentru Parlament, în ţară şi în străinătate a fost folosit acelaşi sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. La fel, nu a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la referendumul consultativ. Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC nu am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul. (...) Eu susţin ca la acest moment să funcţioneze aşa cum a funcţionat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal şi din punct de vedere tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua - n.r.)", a declarat preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a precizat că AEP nu are, în acest moment, nicio informaţie cu privire la vicierea sistemului informatic sau al tabletelor astfel încât să poată exista posibilitatea de vot multiplu.

Mai multe articole despre:
fraudă alegeri europarlamentare AEP carmen dan