MENIU

Șefi din IGPR și Biroul Rutier Vaslui, reținuți pentru fapte de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Iulian Munteanu, șef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu) și Mihai Axente, comisar-șef de poliție în cadrul IGPR – Direcția Rutieră, pentru fapte de corupție.

Astfel, Iulian Munteanu este acuzat de săvârșirea a:

- 3 infracțiuni de luare de mită,

- dare de mită în formă continuată (două acte materiale),

- 2 infracțiuni de trafic de influență,

- 2 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- fals intelectual,

- fals material în înscrisuri oficiale,

- 12 infracțiuni instigare la abus în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- 2 infracțiuni instigare la fals intelectual,

- 3 infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Totodată, Mihai Axinte, comisar-șef în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – Direcția Rutieră, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

În același dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Ioan Vîrlan, șef al Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de județ), pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Nicolae Augustin Brat, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanțele de reținere și de control judiciar întocmite de procurori reiese că, în perioada 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități.
În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.

În unele situații, Iulian Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.

De asemenea, la data de 11 iunie 2015, Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

La data de 30 decembrie 2014, Munteanu l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștinte.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, inculpatul a pretins pentru sine materiale de construcție. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș, să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.

La data de 06 februarie 2015, a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului.

La data de 04 septembrie 2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare.

În calitate de comisar-șef de poliție în cadrul IGPR, Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin). În schimbul aestor lucruri, Mihai Axente trebuia să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015.

Ioan Vîrlan, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11 februarie 2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. La data de 08 octombrie 2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului.

La data de 07 septembrie 2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu– respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană.

Nicolae Augustin Brat, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea - amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă - pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

La data de 19 decembrie 2015, inculpații Iulian Munteanu și Mihai Axente urmează a fi prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.