Efectul neașteptat al consumului de mămăligă
Mămăliga, alimentul tradințional banal pentru majoritatea, are numeroase beneficii asupra organismului, susțin specialiștii. Porumbul este bogat în acizi grați nesaturați, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine,foarte multe vitamine din grupa B, vitamine E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierd din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.
Porumbul are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice. De asemenea, are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
Mălaiul fiert ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de infarct, ajută la procesul de reînnoire al celulelor, ameliorează hiperacida și ulcerul, reglează tranzitul intestinal și poate duce la scăderea în greutate.
Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant îndetoxifierea organismului și curățarea intestinelor și ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice.