MENIU

EFECTUL IZOLĂRII RUSIEI. Ce câştigă şi pierde România dintr-un acord comercial SUA-UE

Acord comercial SUA-UE

Izolarea Rusiei pe plan internaţional ar putea duce la semnarea celui mai mare acord comercial din istorie între SUA şi UE -Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Ce are România de câştigat şi de pierdut din acest acord?

Uniunea Europeana si Statele Unite negociaza un acord bilateral in ceea ce priveste relatiile comerciale, care ar putea deveni crucial in contextul in care Occidentul vrea sa izoleze Rusia cat mai mult.

Pe de alta parte, din aceasta intelegere va avea si România de castigat, potrivit unei analize Ziare.com.

Discutiile intre cele doua parti au loc in contextul in care anexarea Crimeii de catre Moscova a declansat un val de sanctiuni din partea statelor din Vest.

Mai mult, cateva orase din estul Ucrainei au organizat manifestatii proruse, iar armata de la Kiev a fost nevoita sa intervina.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial intre SUA si UE, iar specialistii au precizat ca va deveni cel mai mare proiect de acest gen din istorie.

El are ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale in multe sectoare ale economiei, de ambele parti, si sa faciliteze vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre partile implicate, au precizat reprezentantii Ministerului roman al Economiei pentru Ziare.com.

In acest mod, parteneriatul contribuie la cresterea economica si va crea multe locuri de munca.

Negocierile au in vedere trei domenii:

1. accesul pe piata (produse industriale, produse agricole, servicii si investitii) - discutiile se refera la taxele vamale, comertul cu servicii si achizitiile publice.

2. aspecte de reglementare si bariere netarifare in calea comertului (non-tariff barrieres to trade "NTBs") - discutiile vizeaza coerenta in stabilirea normelor, aspecte legate de reducerea barierelor in calea comertului si stabilirea unor masuri sanitare si fitosanitare.

De asemenea, UE si SUA au continuat sa examineze modalitati de a ajunge la o compatibilitate mai mare in materie de reglementare in anumite sectoare-cheie: industria farmaceutica, industria produselor cosmetice, industria de aparatura medicala, industria autovehiculelor si industria produselor chimice.

3. reguli, principii si noi modalitati de cooperare care sa se adreseze provocarilor si oportunitatilor comertului global - dezvoltarea durabila, ocuparea fortei de munca si mediul, pe de o parte, si regimul vamal si facilitarea comertului, pe de alta parte.

Negocierile privind un viitor acord comercial intre UE si SUA au inceput in iulie 2013 si sunt planificate sa continue pe tot parcursul anului 2014.

Efectele posibile asupra României: cel mai mult vor avea de castigat IMM-urile, avand in vedere ca simplificarea birocratiei le va ajuta sa-si exporte produsele si serviciile mult mai usor.

"Acordul vizeaza simplificarea si rationalizarea procedurilor, fapt deosebit de important, intrucat regulile in materie de vamuire - complexe si voluminoase - afecteaza cel mai mult intreprinderile mai mici si ii pot descuraja pe cei care doresc sa vanda peste ocean", ne-au explicat reprezentantii institutiei.

Pe de alta parte, intarirea relatiilor comerciale cu SUA va avea si efecte macroeconomice: va contribui la cresterea economica a Romaniei, va duce la crearea de locuri de munca si vor intra mai multi bani in tara.

Totusi, exista pericolul unei eventuale diminuari a investitiilor in Romania, avand in vedere ca antreprenorii americani vor avea acces facil la orice stat membru UE. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
null