MENIU

Efectul AstraZeneca: Mii de români și-au anulat programările, alții le-au luat locul

Oficiali: vaccinarea merge înainte, întreruperea procesului ar avea efecte devastatoare

Mii de români au renunțat la programarea cu serul produs de AstraZeneca din cauza temeriilor și suspiciunilor legate de lotul cu probleme care a ajuns și în țara noastră. Până sâmbătă, circa 11.000 de oameni care urmau să fie imunizați cu serul Astra Zeneca și-au anulat programările, potrivit datelor oferite de Comitetul Național de Vaccinare anti-COVID. Campania continuă însă, iar locurile libere de pe platformă s-au ocupat imediat. Peste 25.000 de persoane s-au programat în ultimele zile pentru a fi imunizate cu serul AstraZeneca, a anunțat Realitatea Plus. 

81.600 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme au ajuns și în țara nostră. Speriați că ar putea avea efecte adverse, peste 11.000 de români au anulat programările, în condițiile în care, în centrele de vaccinare, oamenii sunt imunizați cu doze din alte loturi AstraZeneca.

Pe de altă parte, locurile libere de pe platformă s-au ocupat imediat. Numai în ultimele 24 de ore s-au programat peste 7.000 de persoane. Autoritățile susțin că este important ca vaccinarea să continue.

"Dacă oprești toata campania de vaccinare, doar cu vaccinul de la Astra Zeneca, practic un numar foarte mare de persoane nu are acces la vaccinare și riscă, fiind in plină pandemie, să dezvolte aceasta infecție, iar consecințele ar fi de departe mult mai mari", a afirmat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul canpaniei naționale de vaccinare. 

Pe de altă parte, vestea bună este că de luni, 15 martie, începe vaccinarea generală, la care se pot programa toți românii  care nu sunt vizați de restricțiile generale (limită de vârstă, diverse afecțiuni).