MENIU

Efectele secetei, devastatoare în Europa - Multe râuri au secat în lipsa apei - Dezastrul dezvăluit de imaginile din spațiu

Efectele secetei, devastatoare în Europa - RÂURI secate în lipsa apei - Dezastrul dezvăluit de imaginile din spațiu

Canicula și lipsa ploilor a afectat mai multe râuri din lume care au secat. Efectele secetei sunt văzute și din spațiu, cu ajutorul sateliților din programul Copernicus al Uniunii Europene. În lunile iunie și iulie ale acestui an, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce temperaturile au urcat la peste 40 de grade Celsius. Și Dunărea a secat pe alocuri. 

Efectele secetei au afectat mai multe râuri și lacuri din Europa. Unele au devenit în scurt timp impracticabile, potrivit CNN. Și Dunărea se confruntă cu această problemă. Unele vase de croazieră nu mai pot trece porțiuni ale fluviului pentru a ajunge în Ungaria, iar altele nu pot opri pe traseele lor normale, pentru că multe stații au fost nevoite să se închidă din cauza scăderii nivelului apei de la mal.

Totuși, Dunărea nu este într-o stare la fel de gravă ca unele râuri din celelalte râuri  țări ale Europei. Impactul este deja vizibil. Unele nave de croazieră nu au reușit să treacă, de exemplu, porțiuni ale fluviului pentru a ajunge chiar în Ungaria. De asemenea, navele care încă funcționează nu se pot opri pe traseele lor normale, pentu că mai multe stații au fost închise după ce nivelul apei pe malul râurilor a scăzut.

Râul Loara este considerat ultiml râu sălbatic al Franței și are o lungime de peste 960 de kilometri. Unele porțiuni din Loara au secat si pot fi traversate pe jos, mai scrie CNN.

Râul Rin care izvorâște din Alpii elvețieni este un canal crucial pentru transportul european, care a devenit acum foarte greu navigabil, nivelul apei a scăzut considerabil.

Aceeași situație este și în cazul râului Po care traversează nordul Italiei și se varsă în Marea Adriatică. Râul Po a pierdut atât de mult din nivelul apei, încât o bombă neexplodată din Al Doilea Război Mondial a ieșit la suprafață recent.

Iar în Italia, cel mai mare râu din nordul peninsulei începe să se usuce, în timp ce regiunea se confruntă cu cea mai gravă secetă pe care a cunoscut-o țara în ultimii 70 de ani.