MENIU

Efectele prăbușirii Cascadei Bigăr: Număr SEMNIFICATIV mai scăzut de turiști față de aceeași perioadă a anului trecut

Foto: Cascada Bigăr / Captură Facebook Deutsche Welle România

Numărul turiștilor care vizitează cascada Bigăr a scăzut dramatic în acest an, după ce un perete al obiectivului turistic s-a prăbușit, relatează Realitatea PLSU. 

În ultimele două luni, doar puțin peste 9 mii de turiști au plătit biletul de 5 lei pentru a vizita cascada, față de aproape 16 mii, câți au venit în aceeași perioadă a anului trecut. În timp ce Romsilva a spus că prăbușirea stâncilor s-a produs din cauze naturale, activiștii de mediu susțin că de vină sunt lucrările pentru devierea apei către o păstrăvărie din zonă.

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din Europa, s-a prăbușit pe data de 7 iunie. Regia Națională a Pădurilor susține că din cauza naturale, însă un ghid turistic a reclamat intervenția omului în circuitul apei. 

Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.
Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, se arăta în mesajul Romsilva. 

Aflată în județul Caraș-Severin, cascada Bigăr era unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, având una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume. 

Într-un clasament al celor mai frumoase cascade din lume, realizat în 2013, The World Geography a clasat cascada Bigăr pe primul loc. 

Deși Romsilva a susținut că această cascadă s-a prăbușit din cauze naturale, ghidul turistic Mircea Jumanca și, totodată, activist pentru protecția mediului a menționat la vremea respectivă, pentru Deutsche Welle, că motivul este intervenția omului în circuitul apei.

”Motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului. ”Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, preciza Jumanca, care a adăugat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Mai multe articole despre:
bigar cascada bigar cascada prabusita romsilva