Lăfăiala boșilor de la Transelectrica se vede în factura la curent. Plătim prețuri record în Europa
Românii sunt furați copios la factura de curent electric. Una dintre cauze o reprezintă banii sifonați masiv din companiile de stat, cum este și cazul cu transportatorul național de energie din România, Transelectrica.
România se află pe locul trei în Europa, după Cehia și Danemarca, din perspectiva costurilor cu transportul energiei electrice, costuri care se regăsesc în facturile plătite de consumatorii casnici. Managementul defectoas de la Transelectrica îi face pe românii să plătească 0,053 euro/kWh pe transportul curentului, peste valorile de factură din Bulgaria - 0,029 euro, Ungaria - 0,044 euro, Croația - 0,043 euro sau Finlanda - 0,048 euro.
Doar Cehia și Danemarca au o pondere mai mare decât România a costurilor de transport în prețul curentului electric livrat populației:
Costuri transport energie electrică în Europa (pondere în preț, Eurostat)
- Cehia - 63%
- Danemarca - 61%
- România - 59%
- Suedia - 57%
- Lituania - 57%
- Belgia -56%
- Slovacia -53%
România se ală în situația absurdă de a plăti mai mult pe transport decât pe producția de curent electric (raportul este de 60% - 40% în favoarea transportului, situație pe dos față de Bulgaria de exemplu). Acest raport invers nu este justificat prin nimic altceva decât de interese politice și management deficitar.
Practic, România produce electricitate la costuri reduse și este competitivă la nivel european din această perspectivă. Dar, în pofida nivelului de trai scăzut, practicăm tarife ridicate la distribuție și taxe mari, de parcă am fi o țară dezvoltată.
Din fericire, costul total al curentului electric plătit de populație în România este încă al doilea cel mai mic din Europa, după Bulgaria, în ciuda scumpirilor record din ultimii ani.
Potrivit Eurostat, românii plătesc în medie 0,128 euro/kWh, mai mult decât bulgarii - 0,088 euro, dar mai mult decât ungurii - 0,133 euro, polonezii - 0.144 euro sau cehii - 0,149 euro. Prețul plătit de consumatorii români ajung să fie mai mari cu 45% față de cei bulgari prin cheltuielile de transport relativ mari.
Sursa tabel: CursdeGuvernare.ro