MENIU

Efectele EXPLOZIEI SOLARE produse sâmbătă: "A transmis unde de șoc prin atmosfera solară"

Explozie solară puternică

O puternică explozie solară produsă sâmbătă, 29 martie, a provocat întreruperea unor transmisii radio, timp de câteva minute pe Pământ, conform unui material publicat de SPACE.com.

Explozia de clasa X1, produsă dintr-o pată solară aflată în prezent în proces de dezagregare, AR2017, a avut loc la ora 17:48 GMT, conform unui raport dat publicității de Space Weather Prediction Center. Deși pata solară AR2017 este în curs de disipare, ar mai putea produce explozii solare în zilele următoare, conform raportului.

Sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) aparținând NASA, a surprins explozia solară și a înregistrat-o video cu ajutorul instrumentelor sale.

"Exploziile solare sunt niște puternice erupții de radiații", conform unui raport întocmit de Karen Fox de la Goddard Space Flight Center, aparținând NASA. "Radiațiile nocive care însoțesc aceste erupții nu pot trece prin atmosfera terestra pentru a afecta fizic formele de viață de pe Pământ, însă, dacă sunt suficient de intense, pot afecta semnalele sistemelor terestre de telecomunicații și sistemele de navigare prin GPS".

Conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA), explozia solară de la sfârșitul săptămânii trecute, alături de câteva ejecții coronale de masă (erupții de plasmă solară superfierbinte) ar putea declanșa o furtună geomagnetică minoră mâine, 2 aprilie. Această furtună ar avea efectul intensificării fenomenului de auroră boreală, conform astronomului Tony Phillips.

Aurora boreală și aurora australă se formează atunci când particule ionizate provenite de la Soare intră în contact cu particulele din atmosfera terestră. Particulele provenite de la Soare sunt atrase către polii Pământului de către câmpul magnetic al planetei, rezultând fascinantul spectacol al luminilor care dansează pe cer.

Explozia de sâmbătă, nu a avut doar efectul blocării unei părți a semnalelor radio terestre, dar a și produs propriile semnale radio, conform lui Tony Phillips.

"Explozia produsă deasupra petei solare AR2017 a transmis unde de șoc prin atmosfera solară care s-au propagat cu viteza de până la 4.800 km/s. Emisiile radio stimulate de aceste unde de șoc au ajuns până la Pământ, putând fi auzite pe aparatele radio comutate pe unde scurte sub forma unui zgomot static, de fond".

Atunci când sunt îndreptate direct spre Pământ, erupțiile solare puternice pot reprezenta un pericol pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) dar și pentru sateliții de pe orbitele circumterestre.

Soarele se află în faza activă a ciclului său de 11 ani. O erupție solară din clasa X s-a mai produs la începutul lunii ianuarie, iar o alta a avut loc în februarie.

Mai multe articole despre:
NASA Soare EXPLOZIA SOLARĂ