MENIU

Efecte economice rapide ale incidentului dintre Turcia și Rusia

<p>Probleme pentru UK</p>
Efectele incidentului dintre Turcia și Rusia

Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce, iar acțiunile rusești și turcești de la burse au coborât puternic în cursul zilei de marți, potrivit Bloomberg..

Incidentul de marți dintre Turcia și Rusia a creat o aversiune la risc pe termen scurt, spun analiștii consultați de Bloomberg. Acțiunile companiilor rusești au scăzut puternic, la fel ca și bondurile guvernamentale ale Rusiei, după reacția vehementă a lui Vladimir Putin la doborârea avioinului rusesc de forțele militare turce.

Indexul RTS a scăzut cu 4 procente, iar bondurile de țară ale Rusiei s-au devalorizat și ele. Nici bursa de la Istanbul nu a rămas neafectată. Indexul 100 s-a diminuat cu 3,1 procente, cel mai mare din ultimele trei luni. Lira turcească a pierdut încă 1% în fața dolarului.

Cotațiile petrolului continuă să crească pe piețele internaționale și se îndreaptă spre pragul de 46 dolari/baril, pe fondul temerilor investitorilor privind o potențială escaladare a situației create în urma doborârii de către Turcia a unui avion de luptă rusesc care ar fi încălcat spațiul aerian al țării la granița cu Siria, relatează Profit.ro.

"Știrile referitoare la prăbușirea unui avion militar în Siria amintesc investitorilor că există încă riscuri semnificative în Orientul Mijlociu", a spus Bjarne Schieldrop, analist al companiei suedeze de servicii financiare SEB Markets.

Prețul țițeiului Brent, de referință pe bursa de la Londra, a crescut cu 2,3% după anunț, la 45,86 dolari/baril. Pe bursa de la New York, petrolul West Texas Intermediate (WTE) se tranzacționa în jurul orei 15:30 la 42,60 dolari/baril, în urcare cu 2,04% față de referință.

Cotațiile aurului au urcat cu 1,08%, la 1.078 dolari/uncie.

Mai multe articole despre:
Rusia Turcia avion rusesc