MENIU

Efectele devastatoare ale caniculei asupra albinelor. Producția de miere, afectată iremediabil de temperaturile ridicate

Efectele devastatoare ale caniculei asupra albinelor

Schimbările climatice provoacă probleme uriașe apicultorilor! Din cauza caniculei, producția este mult mai mică decât în anii trecuți, iar prețul mierii de albine pe kilogram a scăzut. Asta, în timp ce întreținerea stupilor costă din ce în ce mai mult. Temperaturile sunt atât de ridicate încât fagurii de miere se topesc, iar albinele mor sufocate.

În urmă cu doi ani, mărturisește un apicultor, mierea putea fi vândută chiar și cu 30 de lei. Astăzi, prețul abia depășește 17 lei pe kilogram.

„Dacă până anul acesta mergeam la 3 culesuri de salcâm, anul acesta nu am prins decât unul singur.  Producția scade și prețurile odată cu producția scad și ele și noi apicultorii nu avem decât de pierdut.”

Perioadele în care albinele pot culege polenul din flori sunt din ce în ce mai scurte. Dezastrul se vede cu ochiul liber, atunci când apicultorii încearcă să extragă mierea din stupi.

Prognoza meteo, 30 iunie. Canicula toropește majoritatea regiunilor țării. Unde vor fi înregistrate cele mai ridicate temperaturi

„Zilele trecute am avut 39, 40 de grade aici la umbră, ceea ce influențează negativ și culesul de floarea-soarelui, suntem în plin cules de floarea soarelui și în loc să avem cântare de 4-5 kg la zi noi avem cântare de 1 kg - 1 kg jumate. Din cauza temperaturilor foarte foarte ridicate.”

Albinele parcurg distanțe din ce în ce mai mari pentru a găsi hrană, iar căldura topește fagurii. De aceea, multe dintre familiile de albine mor pur și simplu sufocate. Apicultorii se plâng că nu au cum să le protejeze și pot doar să privească neputincioși cum li se năruie afacerile. 

Un bărbat a murit înecat într-un ștrand din Râmnicu Vâlcea. Era angajat al Primăriei și se afla în timpul programului de muncă

Mai multe articole despre:
albine miere canicula apicultor stupi