Efectele deciziei CCR: Val de plecări din centrele de carantină. Pacienții internați cer și ei externarea
Tot mai mulți români pleacă din centrele de carantină după ce au primit undă verde de la Curtea Constituțională. Chiar și bolnavi de COVID-19 au părăsit spitalele unde erau internați. Pe de altă parte, sindicaliștii din Poliție reclamă faptul că agenții trebuie să intre în contact cu persoane suspecte a fi purtătoare de SARS-COV2. Reprezentanții IGPR spun însă că polițiștii au fost instruiți cu privire la măsurile de protecție, informează Realitatea PLUS.
Românii pleacă rând pe rând din centrele de carantină. Începând de vineri, au început să curgă cererile prin care se solicita aprobarea pentru a pleca din aceste unitățăți. În județul Sibiu, spre exemplu, nu se mai afla nicio persoană în acest moment în centrele de carantină.
De precizat este că au început să plece și din spitale pacienți infectați cu coronavirus, totul în baza unei simple cereri și după ce au semnat o declarație pe propria răspundere potrivit căreia au luat la cunoștință recomandarea că trebuie să rămână în izolare la domiciuliu, dar și cea privind consecințele penale în cazul în care vor transmite mai departe boala.
Pe de altă parte, sindicaliștii din Poliție sunt nemulțumiți și reclamă faptul că sunt trimiși să ia contact cu persoane suspecte de infecțiea cu noul coronavirus fără echipamente de protecție.
La polul opus, conducerea IGPR spune că polițiștii au fost instruiți încă din luna martie să poarte echipamente de protecție și să-și dezinfecteze mâinile de fiecare dată când intră în contact cu o altă persoană. De asemenea, oamenii legii au fost instruiți să meargă cu acel proces verbal într-o folie de plastic, spun reprezentanții IGPR.
Toate acestea după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR potrivit căreia textele de lege care reglementau internarea obligatorie, carantina și izolarea la domiciliu, sunt neconstituționale pentru că nu respectă anumite drepturi și libertăți fundamentale.
Carantina, izolarea la domiciliu și internarea obligatorie au devenit, astfel, niște simple recolmandări. Drept dovadă, ultima oară când au comunicat cifrele pe această temă, cei de la Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au spus că erau, vineri, 741 de persoane în centrele de carantină și alte aproape 59.000 de mii în izolare la domiciliu, însă de atunci nu au mai comunicat aceste statistici.