MENIU

Efectele catastrofale ale traficului cu Ozempic! Bolnavii de diabet rămân FĂRĂ tratament: medicamentul va dispărea din farmacii după 31 iulie

Ozempic/Profimedia

Disperare pentru bolnavi. Medicamentul Ozempic în formă injectabilă folosit pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 nu se va mai comercializa în România și va dispărea de pe piață în toate cele trei concentrații. Medicamentul va mai fi disponibil în farmacii doar până la data de 31 iulie. Astfel, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a declarat că soluția injectabilă va fi înlocuită cu comprimate orale. Totul vine după ce medicamentul a fost la mare căutare de persoanele care voiau să slăbească și a fost traficat pe piața neagră de o rețea destructurată de procurori. 

Medicamentul Ozempic injectabil, pe care îl primeau gratuit pacienții cu diabet zaharat tip 2, nu se va mai importa deloc în România și nu se va găsi în nicio farmacie după data de 31 iulie, anunță Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. Bolnavii de diabet vor primi, în schimb pastile, la recomandarea medicului.

Producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2.

Zeci de medicamente neconforme, în România. Pastilele care vor fi RETRASE din farmacii

Totul vine în urma unui scandal în care medicamentul Ozempic era folosit și de către persoanele care voiau să slăbească. Însă mai multe cazuri de reacții adverse la consumul acestui medicament au fost raportate. Cei care l-au consumat pentru a slăbi au ajuns în spital sau au avut halucinații. La sfârșitul lunii trecute, a fost destructurată o rețea care se ocupa cu traficarea medicamentului.

Gruparea falsifica rețete compensate, ridica medicamente pentru diabet din farmacii, iar apoi le vindea pe piața neagră celor care doreau să slăbească. 13 persoane sunt reținute pentru trafic cu Ozempic. Printre acestea se află și o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 al Capitalei care este suspectată că a falsificat peste 700 de rețete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obține medicamentele decontate ilegal de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Prejudiciul a fost de 1.000.000 de lei. Cazul nu este însă unul singular și face parte dintr-un adevărat fenomen care, în ultimii ani, a golit rafturile farmaciilor și i-a lăsat pe bolnavii de diabet fără tratament. Ozempic, se găsește foarte greu spre deloc tocmai din acest motiv: vânzarea la negru. 

Mai multe articole despre:
ozempic bolnavi diabet tratament