MENIU

Efecte restricții coronavirus: economia Marii Britanii ar putea scădea cu până la 30% în acest trimestru

economie uk

Ministrul Finanțelor britanic, Rishi Sunak, le-a spus colegilor săi că economia ar putea scădea cu până la 30% în acest trimestru din cauza restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, după cum relatat ziarul Times, citat de Reuters, și asta pentru că numărul mare de decese dă puține speranțe autorităților legate de faptul că restricțiile ar putea fi ridicate în curând.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze acesastă informație. Ulterior, Trezoreria a precizat într-o declarație că finanțarea sa de urgență pentru serviciile publice a totalizat 14 miliarde de lire sterline (circa 17 miliarde de dolari), față de 5 miliarde de lire sterline anunțate de Sunak în bugetul anual, înainte de impunerea blocajului.

Citând miniștrii din cabinetul lui Boris Johnson, aflați însă sub protecția anonimatului, ziarul Times susține că Sunak și alți membri ai Cabinetului au făcut eforturi pentru ca măsurile de distanțare socială să fie relaxate de dragul economiei, în timp ce alții rezistă pe poziție din  cauza riscului de exacerbare a focarul de coronavirus.

O reexaminare a măsurilor actuale, luate începând cu data de 23 martie, este programată să aibă loc în această săptămână, Guvernul fiind de așteptat să prelungească măsurile de restricție.

Numărul de decese cauzate de infectarea cu COVID-19 în Marea Britanie a trecut de 10.000, iar un consilier științific principal al Guvernului a declarat că țara sa riscă să devină cea mai grav lovită de această epidemie din Europa.

Drept urmare, Guvernul a fost nevoit să-și susțină răspunsul legat de pandemia de coronavirus, după reclamațiile privind testarea insuficientă a populației, lipsa kit-urilor de protecție pentru medici și întrebările legate de luarea tardivă a măsurilor de restricție de către premierul Boris Johnson.

În această perioadă atât de tensionată, Johnson își începea convalescența după o săptămână petrecută în spital, din care ultimele trei zile la Terapie Intensivă, ca urmare a infectării cu COVID-19, la reședința sa. Premierul britanic a ieșit din spital în cursul zilei de duminică, fără să existe informații clare legate de o data certă când ar putea reveni la serviciu.

Într-un mesaj video profund personal postat pe contul său de Twitter la scurt timp după ce a fost externat din Spitalul St Thomas, Johnson a mulțumit populației pentru faptul că s-a supus măsurilor stricte de distanțare socială, spunând că eforturile oamenilor au meritat și au creat un „scut uman” în jurul serviciului de sănătate administrat de stat reducând, astfel, răspândirea coronavirusului.

Nici simpatia răspândită la scară largă pentru Johnson ca urmare a stării sale de sănătate precare, dar nici tonul optimist al mesajului său de pe Twitter nu pot disimula însă importanța alegerilor pe care trebuie sa le facă guvernul său, în timp ce acesta se află departe de birou.

Cu ministrul de Externe, Dominic Raab, delegate să îi țină locul în perioada în care starea sa de sănătate nu îi permite să revină la birou, dar fără autoritatea deplină a unui prim-ministru, Guvernul s-a aflat până în prezent în fața unor chinuitoare compromisuri între nevoile Serviciului de sănătate publică și cele ale economiei, în joc fiind moralul întregii națiuni.

Mai multe articole despre:
economie uk prabusire pib efecte coronavirus