Șefa Curții Supreme îi răspunde lui Dragnea. "Judecătorii respectă legea cu orice risc"
Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, i-a răspuns marți lui Liviu Dragnea după ce acesta a acuzat-o că nu respectă legea la Înalta Curte, cu referire la completele de cinci judecători, unul dintre acestea urmând să judece apelul în proces șefului PSD.
„La Înalta Curte se respectă legea şi în ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc", a declarat Cristina Tarcea, referindu-se la acuzaţiile liderului PSD.
Preşedinta ICCJ a precizat că Legea 207/2018 de modificare a Legii de organizare judiciare „incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune şi respectarea obligaţiilor pe care legea le impune în ceea ce priveşte termenul, data la care acea obligaţie trebuie îndeplinită".
„Or legea este incontestabil şi lipsită de orice echivoc: la începutul fiecărui an", a conchis Tarcea, potrivit news.ro.
Cristina Tarcea i-a răspuns și într-o notă ironică șefului PSD, spunând că a constatat că "toți cei care nu au o anumită părere ori sunt securiști, ori sunt din statul paralel".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că se urmăreşte să fie „băgat la puşcărie" de un complet de la ICCJ făcut cu încălcarea legii. El se declară convins că nu e vreo instanţă care să reziste la presiunile de condamnare a sa.
„Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei", a spus Dragnea.
Modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară nu conțin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa că modificările intră în vigoare abia anul viitor, se arată într-o decizie a ICCJ.
Aceasta este o parte din motivarea Colegiului de Conducere al Înaltei Curți, care a decis să nu schimbe anul acesta componența completelor de 5 judecători.
Potrivit sursei citate, aceste complete de judecată sunt constituite "la începutul fiecărui an" și, în absența unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019.