MENIU

Șef și inspector ai Finanțelor Publice, reținuți pentru abuz în serviciu cu consecințe grave

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus reținerea pentru 24 de ore pe numele a trei persoane, două dintre acestea ocupând funcții publice în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, respectiv șef și inspector principal.

Gabriel Vîță, șef în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, a fost reținut pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și fals intelectual, în formă continuată. De asemenea, Vergilius Cernea, inspector principal în cadrul Finanțelor Publice din Corabia, a fost reținut pentru aceleași acuzații.

Procurorii l-au închis pentru 24 de ore și pe Ciprian Bogdan Burunția, administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și instigare la fals intelectual, în formă continuată.

Potrivit odronanțelor de  reținere întocmite de oamenii legii, în perioada decembrie 2010 – iunie 2011, Gabriel Vîță și Vergilius Cernea, ocupând funcțiile din cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, au semnat și ștampilat, la instigarea lui Bogdan Burunția și a altei persoane, mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare. Mai exact, opt adrese, din care șase au fost semnate și de Vergilius Cernea.

“Aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de Burunția Ciprian Bogdan au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat/sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Burunția Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi”, se arată în comunicatul DNA.

Aceste acțiuni au prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 3.695.999, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Serviciul Județean Anticorupție Olt și din partea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Olt.

Gabriel Vîță, Vergilius Cernea și Ciprian Bogdan Burunția vor fi prezentați, astăzi, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.