MENIU

Edilul plimbat prin 3 pușcării iese la ATAC: "Mi-au cerut să-i denunț pe Ponta și cumnatul său". Cum a devenit victima binomului SRI-DNA

Gheorghe Nichita/ Arhivă foto

Fostul primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a făcul dezvăluiri fără precedent în exclusivitate la Realitatea Plus. Fostul politician a povestit cum gruparea condusă de Coldea și Kovesi punea presiune pe el să denunțe un ministru pentru a scăpa de dosare. Fostul edil a primit în ultimii ani două condamnări și a ieșit din închisoare la finalul anului trecut. 

"<<Daca vrei sa te ajutam, in primul rand recunosti rechizitoriul, invinuirile care ti se aduc. Adica ce iti spunem noi ca esti vinovat trebuie sa recunosti si iti dam o treime (din pedeapsa - n.r.) jos si dupa aceea, daca ne dai pe cineva, atunci noi reusim sa iti mai dam pe art. 19 - cum era atunci - ca ai colaborat cu noi si vei avea inca jumatate din pedeapsa redusa>>.

Victor Ponta a fost primul, si cumnatul sau. Dupa Ponta a fost Dragnea, dar nu cu aceeasi intensitate, si dupa aceea Olguta Vasilescu. Sa fac denunt impotriva lor. 

Cand mi-au spus de Ponta - au vazut ca nu am vrut sa le spun nimic - m-au intrebat: <<Cumnatul lui Ponta v-a cautat?>> Am zis ca da.

I-a interesat de niste lucrari pe care urmeaza sa le scoata la licitatie, nu la Primaria Iasului, la Consiliul Judetean, la Regia de Apa, nu la mine. <<Si ce i-ati facut? A participat?>> Nu. <<Nu-i bun>>

Dupa aceea mi-a spus unul dintre comisari: << Dnu. Nichita, mi-e mila de dvs. Hai sa va ajutam>> Si ce tre sa fac? Spuneti despre cine vreti sa scrieti si va dam noi informatii suplimentare", a declarat Gheorghe Nichita la Realitatea PLUS. 

Fost primar al Iașului, prins în capcana Statului Paralel! Mărturii bombă: Coldea și-a păstrat informații din sistem

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost condamnat definitiv, în august 2022, de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar în care era acuzat că a folosit resursele şi angajaţii Poliţiei Locale Iaşi pentru spionarea amantei sale. Anchetatorii spuneau că Nichita şi-ar fi determinat subalternii de la Poliţia Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, inclusiv când aceasta părăsea localitatea. În operaţiunile de filare erau folosite maşinile Poliţiei Locale, iar la acestea participa, de regulă, şi fostul şef al Poliţiei Locale din Iaşi, Liviu Hliboceanu. El e cel care îi raporta lui Nichita cu cine se întâlneşte femeia şi cât stă la adresele respective.

Pentru aceste fapte, Gheorghe Nichita a primit cinci ani de închisoare, dar a fost eliberat condiționat în noiembrie 2023, după doar un an și 3 luni de la încarcerare. Și asta pentru că pedepsele din cele două dosare în care a fost condamnat i-au fost contopite. 1.16

Gheorghe Nichita a fost condamnat într-un prim dosar în anul 2020, după ce procurorii l-au găsit vinovat de luare de mită, după ce ar fi pretins și primit 10% din valoarea de aproape 70 de milioane de lei a unui proiect european. Nichita a fost încarcerat pe 5 august 2020 și eliberat condiționat în octombrie 2021.