MENIU

Economistul-șef din BNR atacă direcția în care merge economia României

Valentin Lazea

Economistul-șef al BNR atrage atenția cu privire la riscurile la care s-a expus România în ultimii ani prin creșterea deficitului de cont curent și prin economia bazată pe consum. România va fi lovită direct atunci când panica unei noi crize financiare se va instala, spune oficialul BNR.

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, nu crede că România e mai puțin vulnerabilă în cazul unei noi crize.

"Ceea ce au învățat celelalte țări din criză trecută este să se pună la adăpost. Cu deficite bugetare mici și cu surplus de cont curent. România nu a învățat acest lucru. Care țara va fi lovită de investitori atunci când panică se va instală? Evident cele care nu au fost puse la adăpost!", a explicat Lazea în cadrul unei conferințe.

Ce era rău dacă deveneam atelierul de producție al Germaniei, al Olandei? În 2014 și 2015 aproape că reușisem să fim exportatori net, a mai spus Lazea, citat de Hotnews.ro: "La noi s-a luat însă decizia de a stimula consumul din 2015. Asta a dus la creșterea importurilor și așa mai departe...Așa am ales: să creștem prin consum și nu prin export".

Potrivit economistului șef din Bancă Centrală, în România operează patru mituri, între care și acela că "statele aflate la un nivel de dezvoltare similar cu al României au nevoie de deficite de cont curent, pentru a se putea dezvolta".

"Nivelul actual al deficitului de cont curent nu este mare, ca atare nu trebuie să ne facem griji", mai spune un mit. Fals, arată Lazea: la nivelul Uniunii Europene, deficite externe mai mari, în termeni absoluți, au doar două state: Marea Britanie și Franța. Iar în termeni relativi, România este pe locul doi, devansată doar de Marea Britanie.

Mai multe articole despre:
BNR creştere economică Valentin Lazea