MENIU

Economistul care a anticipat criza din 2008: Ce e mai rău acum urmează. Nu faceți credite lungi și economisiți

Sursa foto: Arhivă

Urmează o recesiune „severă, lungă și urâtă”. Anunțul sumbru este făcut de către economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis și criza financiară din 2008. Potrivit specialistului, criza economică globală ar putea începe la finalul anului și ar putea continua până la sfârșitul anului 2023. 

Roubini, a cărui perspectivă asupra prăbușirii bulei imobiliare din 2007 până în 2008 i-a adus porecla „Doctorul Dezastrului”, a spus că cei care se așteaptă la o criză superficială în SUA ar trebui să se uite la șocurile negative de aprovizionare generate de pandemie, conflictul dintre Rusia și Ucraina și politica de toleranță zero a Chinei la Covid. Toate astea vor aduce costuri mai mari și o creștere economică mai scăzută față de anii precedenți.

Odată ce lumea intră în recesiune, economistul nu se așteaptă la remedii de stimulare fiscală, deoarece guvernele cu datorii prea mari „rămân fără gloanțe fiscale”. În timpul crizei din 2008, gospodăriile și băncile au fost cel mai dur afectate. De data aceasta, el a spus că băncile și corporațiile din umbră, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de capital privat și fondurile de credit vor fi extrem de afectate.

Expertul a dat și câteva sfaturi oamenilor, care să îi ajute să se protejeze de efectele crizei. El le recomandă tuturor să nu își facă credite la case și să economisească cât de mult pot. 

Mai multe articole despre:
economist doctor doom criza Nouriel Roubini