MENIU

ALERTE de inundații. RAED ARAFAT - Am emis 30 de coduri sâmbătă, oamenii să țină cont de mesajele RO-Alert. Județul ALBA, cel mai afectat - VIDEO

Alertă de viituri si inundatii

Vremea extremelor a pus stăpânire pe România. Meteorologii au emis numeroase alerte de ploi și inundații. În direct la Realitatea Plus, șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că până la ora 20:00 au fost emise 30 de avertizări și că probabil vor mai fi. Sfatul lui Arafat a fost ca oamenii să ia foarte în serios mesajele RO-Alert. Pompierii din 10 județe sunt în stare de alertă. Potrivit primelor centralizări, județul Alba pare să fi fost cel mai grav afectat de fenomenele extreme.

UPDATE 22:00

BILANȚUL provizoriul al vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbore căzut pe DJ 107C

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Bilanțul evenimentelor este următorul (sursă info și video Ziarul Unirea):

 

 

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

 

 

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

 

ȘEFUL IGSU: Oamenii trebuie să ia în serios avertizările

 

RAED Arafat, șeful DSU, în direct la Realitatea Plus: "S-au dat 30 de coduri meteo, din care 5 roșii. Asta înseamnă că vorbim de fenomene extreme, cu impact IMEDIAT. Noi la aceste conduri transmitem mesaje TO-Alert, mai ales la cod roșu, obligatoriu și pe cod portocaliu în anumite conjuncturi. Prima recomandare care o facem populației este să ia in serios aceste coduri, să intre pe aplicația DSU și să urmeze recomandările pe care le facem in acest sens. Este esențial să evite gesturile extreme, de a se aventura în vâltoarea apelor, cum s-a întâmplat cu femeia din Argeș. Nu traversați cursuri de apă, oricât de mic vi s-ar părea pericolul."

 

POTOP LA SEVERIN, PAGUBELE AMPLIFICATE DE VÂNTUL PUTERNIC

Pompierii din municipiul Drobeta Turnu-Severin au intervenit sâmbătă după-amiaza pentru gestionarea a 6 situații de urgență, în urma furtunii, notează Mediafax. Mai multe autoturisme au fost afectate de bucăți de acoperiș smulse de vânt, dar și de ramuri rupte din copaci.

 

 

INUNDAȚII ÎN VÂLCEA, O FEMEIE A MURIT LA SPITAL, DUPĂ CE A FOST LUATĂ DE APE ÎN ARGES

 

În Vâlcea, pasajul de la Cina este inundat iar circulația rutieră este dirijată de agenții de la poliția, aflați în zonă. În prezent se circulă îngreunat.

„O să intervenim în funcție de prioritățile existente. De pe drum, apa se scurge in rigole, dar din curțile și casele oamenilor, mai greu. La Stoenești vor fi suplimentează forțele de intervenție. A plouat foarte mult și se acționează pentru evacuarea apei în urma precipitaților acumulata în incinta mai multor gospodarii”, a transmis ISU Vâlcea.

 

UPDATE 18:00 Ploile au inundat mai multe zone în județul Gorj. În Târgu Jiu, puhoaiele au făcut circulația imposibilă  pe anumite străz. (Gorjeanul)

Player video
 
 

 

MOBILIZARE LA APELE ROMÂNE

Conform centralizatorului transmis de specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, sunt mobilizaţi, pentru intervenţie, circa 300 muncitori şi personal deservent, precum şi utilaje, care să intervină în zonele potenţial afectate, potrivit Agerpres.

Din dotarea formaţiilor de intervenţie rapidă ale ABA Argeş-Vedea, ABA Jiu, ABA Olt, ABA Buzău Ialomiţa şi ABA Banat, sunt gata să acţioneze, în teren, zeci de utilaje (buldozere, excavatoare, etc), autoplatforme de transport, autovehicule pentru transport materiale, tractoare, motopompe transportabile, basculante şi încărcătoare frontale.

„Primăriile dar şi populaţia din zonele unde sunt valabile avertizările hidrologice de Cod Galben şi, mai ales, Cod Portocaliu trebuie să fie atente la mesajele emise de autorităţi. Utilajele ANAR sunt pregătite pentru intervenţie, acolo unde se va impune. Este foarte important ca, în această perioadă, să fie evitate activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat secretarul de stat Adriana Petcu.

 

 

 

Mai multe articole despre:
alerta apele romane inundatii cod rosu mobilizare