E supranumită şi "planta mileniului 3". Care e vedeta dintre verdeţurile minune ale primăverii
Verdețurile primăverii sunt porția noastră de sănătate. Sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale, reprezintă sursa ideală de fibre și antioxidanți. Datorită clorofilei pe care o conțin, în cantități considerabile, sunt prima opțiune în dietele de detoxifiere. Urzicile, salata verde și untisorul, ceapa și usturoiul verde, leurda, spanacul, ştevia sunt vegetale cu puternic efect terapeutic, dar și delicioase variante de meniu.
Leurda este una din plantele cele mai puternic energizante și detoxifiante. Cunoscută drept "usturoi de pădure" sau "aiul ursului", leurda face istorie în medicina empirică a lumii. Grecii antici o consumau pentru curățarea sângelui, ca întăritor și detoxifiant, iar dacii o introduceau în alimentația de primăvară, folosind-o pentru bolile de rinichi și eliminarea otrăvurilor din sânge.
Plantă versatilă, leurda poate fi utilizată atât intern, cât și extern. În ce boli este recomandată:
Hipertensiune arterială
Ateroscleroza
Diaree și constipație
Reumatism
Răni
Eczeme
Leurda, ca și usturoiul, abundă în vitamine și minerale, atât de necesare primăvara. Vitamina A, C, sulfură de alil, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru. 100 grame au doar 61 de calorii, așadar este alimentul ideal în diete de slăbire.
Leurda poate fi consumată ca atare, crudă, în salate. La ciorbe, supe, alături de cartofi, orez, urzici, spanac, ștevie sau în tincturi. Oricum alegeți, să știți că este un aliment incredibil, sănătos, care curăţă arterele. Consumați leurdă cât puteți de des, nu are contraindicații, scrie bzi.ro.