MENIU

E oficial: Putin a influențat zeci de țări de când a anexat ilegal Crimeea în 2014 - A finanțat partide și politicieni - Raport SUA

E oficial: Putin a influențat zeci de țări de când a anexat ilegal Crimeea în 2014 - A finanțat partide și politicieni

Rusia a influențat alegerile din mai multe țări din lume începând din 2014, anul în care a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea la Federația Rusă. Vladimir Putin a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a-și asigura influența în peste 20 de țări, prin finanțarea partidelor politice.

Rusia a trimis cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după anul 2014 pentru a-și exercita influența, se arată într-un raport realizat de serviciile de informații americane.

Anunțul a fost făcut de un oficial american, care a explicat că aceste eforturi ale regimului de la Moscova, inclusiv prin finanțarea indirectă a partidelor politice de extremă dreapta, naționaliste și xenofobe, arată „interesul lui Putin de a manipula democrațiile din interior”.

Guvernul de la Washington a desecretizat mai multe documente legate de acțiunile Rusiei pentru a contracara acțiunile Rusiei ce vor urmaa probabil în lunile următoare.

„Credem că acesta este doar vârful aisbergului și lucrăm împreună cu aliații și partenerii noșstri pentru a obține mai multe informații în ce privește această amenințare”, a mai spus oficialul, citat de Reuters

Nu au fost anunțată însă o listă a țărilor influențate și vizate în acest fel de regimul de la Moscova. 

Rusia a transferat în secret sutele de milioane de dolari partidelor politice străine de pe tot globul începând din anul 2014, a mai spus înaltul oficial al administrației Biden, potrivit CNN.

Astfel, s-a constatat că Rusia a transferat în secret peste 300 de milioane de dolari și a plănuit să transfere în secret cel puțin sute de milioane către alte partide politice, oficiali și politicieni străini din peste 20 de țări și pe patru continente în această perioadă, din 2014 până în prezent”, a precizat un înalt oficial american, adăugând că „probabil că Rusia a transferat fonduri suplimentare pe ascuns în cazuri care au rămas nedetectate”.

Principalul scop al Rusiei este „încercarea de a avantaja anumite partide politice și de a submina democrația în toate aceste țări. Opinia noastră este că una din cele mai eficiente modalități de a contracara influența ascunsă a Rusiei este de a o expune publicului larg”, a mai spus oficialul american.

Concluziile analizei ordonate de oficialii din Administrația Biden la începutul verii din acest an au fost revizuite pentru a putea fi rezentate publicului și aliaților SUA din întreaga lume, a mai explicat oficialul american.

Nu sunt enumerate țările vizate de Rusia în ultimii opt ani, însă SUA va anunța fiecare stat în parte despre aceste finanțări pentru asigurarea influenței Rusiei.

„Comunitatea de informații din SUA informează în mod privat anumite țări cu privire la finanțarea secretă rusă care vizează regimurile lor politice. Păstrăm confidențiale aceste informări, având în vedere sensibilitatea datelor și pentru a oferi acestor țări puterea de a-și întări integritatea electorală”, a anunțat oficialul american.

Înaltul responsabil a precizat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii despre acțiunile Rusiei la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului pentru democraţie organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia și înlătura slăbiciunile şi încurajăm și celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest demers important”, a transmis înaltul oficial american.

Noul raport realizat de serviciile de informații nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile anunțaseră anterior că Moscova a intervenit în alegerile din SUA din 2016, mai ales prin intermediul rețelelor sociale pentru a-l susţine pe republicanul Donald Trump.

Oficialii americani se așteaptă la un atac informațional și interferențe străine, în special rusești, campanii interne de dezinformare despre procesul de vot și alegerile din SUA, mai ales că se apropie votul de la jumătatea mandatului, mai notează CNN. În noiembrie, în SUA au loc alegerile de „mijloc de mandat”, când vor fi reînnoite toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senatul american.