MENIU

E oficial! Din Rusia a plecat norul radioactiv care a speriat Europa

Agenția de meteorologie Rosgidromet din Rusia a recunoscut, luni, că o concetrație ”extrem de ridicată” de ruteniu-106 a fost detectată la sfârșitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, confirmând rapoartele mai multor rețele europene de supraveghere a radioactivității.

"Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny" între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată "o concentraţie extrem de ridicată" de ruteniu-106, "depăşind de 986 de ori" concentraţiile înregistrate în lunile precedente, scrie Agerpres.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare, însă Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, "în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei".

Mai multe articole despre:
Rusia nor nor radioactiv rusia recunoaste