E mai simplu decât crezi să reduci riscul de a muri de cancer. Iată ce trebuie să faci
Riscul de a muri de cancere favorizate de consumul de alcool poate fi redus datorită exerciţiilor fizice, arată un studiu publicat de Jurnalul britanic de Medicină Sportivă, realizat pe 36.000 de pacienţi.
Două ore şi jumătate de activitate fizică pe saptamana sunt suficiente, susţin cercetătorii britanici, preluaţi de The Guardian. Dar subliniază: sportul nu alungă boala, ci doar diminuează riscul. Este drept, îl diminuează semnificativ!
Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul, profesori din Marea Britanie, Canada, Norvegia şi Australia, au examinat starea de sănătate a bărbaţilor şi a femeilor de peste 40 de ani cuprinşi în alte şase studii, subiecţi care şi-au îmbunătăţit sănătatea după ce au început să facă sport. De reţinut că oamenii au decis să-şi schimbe regimul de viaţă, să înceapă să facă mişcare, după declanşarea unor campanii publice de informare, susţinute de guvern. Piesa de rezistenţă a cercetării este demonstraţia ştiinţifică, biochimică a faptului că activitatea fizică, adică 5 reprize a câte 30 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână compensează parţial efectele nocive ale consumului de alcool, în special în cazurile de cancer. Cum Marea Britanie este o ţară civilizată, efectele studiului nu vor rămâne în sertar.
Formatorii de fitness şi profesorii de educaţie fizică se vor transforma în vehicule de propagare a studiului, iar unii îşi vor asuma această misiune chiar în vestitele puburi britanice. Campania nu va fi în sensul descurajării consumului de alcool, pentru a nu da o lovitură comerţului, ci în a-i încuraja pe cetăţenii care beau alcool să fie mai activi, să facă sport. Potrivit medicilor, alcoolul este un factor de stres teribil pentru organism: creste tesiunea arteriala şi eliberează în sânge lipide, zaharuri, cortizon.
Pentru eliminarea alcoolului, organismul foloseşte multă energie, care ar fi mai utilă în funcţionarea organelor. De pildă, metabolizarea alcoolului în ficat "fura" 80% din oxigenul necesar acestuia. Dar cele care suferă cel mai mult sunt celulele cardiace si cele nervoase, care au cel mai mare consum de oxigen. Cosumat pe stomacul gol, alcoolul duce la malnutritie, căci organismul este lipsit de proteine, substante minerale si vitamine.
În plus, excesul de etanol micşorează capacitatea intestinului subtire de a absorbi vitamine. Nu în ultimul rând, duce la imflamaţii gastrice şi duodenale, creşte riscul de cancer esofagian, favorizează îmbolnăvirea muschiului cardiac şi duce la ciroză, pancreatită, diabet, accidente vasculare cerebrale si miocardice.