MENIU

E din nou POTOP la Galați. Raed Arafat: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri”

E din nou POTOP la Galați. Raed Arafat: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri”

Până la ora 21:00, mai multe localități din județul Galați s-au aflat sub incidența unui Cod galben de ploi. Meteorologii au anunțat precipitații ce pot ajunge până la 30 l/m², în zonele deja afectate de potop. Pe lângă avertizările meteorologice, situația a fost agravată de o nouă viitură care s-a produs în comuna Cuca, în această după-amiază.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit despre măsurile luate în județul Galați. Conform declarațiilor sale, peste 1.000 de pompieri, echipați cu mijloace de intervenție specifice, sunt deja mobilizați în teren pentru a face față efectelor ploilor abundente.

“Referitor la localitatea Cuca, vreau să vă spun că ai mei colegi au fost acolo, au avut discuții și cu primarul. A fost o viitură scurtă, într-adevăr, dar la acest moment, cel puțin acum vreo 45 de minute nu mai ploua și viitura a scăzut semnificativ și nu este impact asupra caselor. Asta este informația pe care o avem la momentul acesta, situația fiind în dinamică.

În rest, într-adevăr a plouat. Este o zonă din Galați sub un Cod portocaliu, dar până acum nu sunt efecte care să impună o reacție imediată. Clar că avem echipe mult mai multe decât ar avea Galați, de obicei, pentru că avem mobilizați de azi dimineață peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție, în județul Galați, în zona sinistrată, care toată ziua de astăzi au lucrat pe înlăturarea efectelor și vor continua mâine și cât trebuie, până situația este stabilizată”.

“Situația care a fost acum a fost o situație extraordinară, fără precedent, cu peste 220-230 litri, într-o perioadă foarte scurtă. Deci am văzut ce s-a întâmplat și în restul Europei, deci acest ciclon a avut un impact devastator pe mai multe țări și indiferent cât ne pregătim, sunt momente în care, într-adevăr, orice sistem de urgență poate fi depășit la un anumit moment.

Noi încercăm să colaborăm cu autoritățile și să explicăm populației cum să se comporte, ce să facă, dar sunt momente în care, într-adevăr, poate să fie populația luată prin surprindere, de o viitură care, totuși s-a dat o avertizare că este o situație gravă, dar nimeni nu a crezut sau nimeni nu s-a așteptat să fie situația atât de gravă cum a fost atunci. Și asta este. Deci, echipele sunt pregătite, avem echipe, avem dotare, dar sunt momente în care, într-adevăr, nu poți să faci față așa cum se așteaptă de la tine, nu pentru că te-ai pregătit prost, ci pentru că ce se întâmplă în natură și ce se întâmplă în contextul schimbărilor climatice, este ceva care depășește așteptările care au fost până acum”.

“În țară suntem pregătiți, în zonele care au fost afectate suntem pregătiți, deja la Vaslui nu mai este nicio intervenție, la Galați vor continua intervențiile de sprijin al populației și cu toate forțele pe care le avem, clar, orice situație care apare, vom face tot ce este posibil să nu se întâmple nimic, să nu fie impact negativ asupra populației, tot ce este posibil. Și, bineînțeles, vom veni în sprijinul populației oricând este nevoie”, a mai spus Arafat.

ALERTĂ MAXIMĂ: Vin din nou puhoaiele peste județul Galați! Ploile torențiale lovesc zonele care au fost ferite de inundații!

Mai multe articole despre:
inundatii galati ploi arafat