MENIU

După operațiunea specială din Ucraina, Putin vrea „operațiune demografică specială”. Se nasc prea puțini copii

Putin, nemulțumit că se nasc prea puțini copii în Rusia. Foto/Profimedia

Președintele rus este nemulțumit de faptul că natalitatea în Rusia a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. 

Rată natalității din Rusia a atins un minim al ultimilor 25 de ani în prima jumătate a anului 2024, cu 599.600 de nașteri, se arată într-un raport oficial recent, prezentat Kremlinului.

Specialiștii citați de publicația The Moscow Times apreciază că această criză demografică s-a agravat din cauza războiului din Ucraina, determinându-i pe mulți să amâne nașterea copiilor.

În prima jumătate a acestui an, populația Rusiei a înregistrat cel mai scăzut număr de nașteri din ultimii 25 de ani, potrivit datelor oficiale publicate duminică.

Din ianuarie până în iunie, în Rusia s-au născut 599 600 de copii – cu 16 500 mai puțini decât în aceeași perioada a anului trecut. Este, de asemenea, cel mai scăzut nivel din 1999.

Nașterile au scăzut la 98.700 în iunie – primul declin lunar al nașterilor în Rusia. Este, de asemenea, prima dată când numărul nașterilor într-o luna a scăzut sub 100.000.

Stimulente pentru naștere

Rusia a introdus stimulente care încurajează nașterea de copii, inclusiv o plata unică de 1 milion de ruble, sau 11.000 de dolari, pentru mamele ruse care au 10 sau mai mulți copii. Femeile vor primi, de asemenea, titlul de „Mama Eroina” – un premiu din era sovietică pe care Puțîn l-a reînviat în 2022.

Cu toate acestea, rată natalității din Rusia rămâne lamentabilă, determinând un politician să sugereze că țară să lanseze o „operațiune demografică specială”.

Rată natalității din Rusia a fost de 8,3 la 1.000 de persoane în prima jumătate a acestui an – în scădere de la 10 la 1.000 de persoane în 2019. Cele mai recente date din SUA au arătat că rată de natalitate a țării a fost de 11 la 1.000 de persoane în 2022.

„Trebuie să ne organizăm și să desfășurăm o altă operațiune specială”, a declarat săptămâna trecută Nina Ostanina, șefa Comitetului pentru protecția familiilor, pentru RIA, o agenție de presă de stat.

„La fel că o operațiune militară specială – o operațiune demografică specială”, a adăugat Ostanina, făcând referire la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia, care are o populație de aproximativ 146 de milioane de locuitori, s-a aflat într-o criză demografică chiar și înainte de invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022, însă războiul probabil că i-a făcut pe oameni să nu dorească să facă mai mulți copii.

Un studiu al Universității HSE din Rusia a arătat că o treime dintre ruși au decis să amâne sau să renunțe la a avea copii din cauza războiului din Ucraina, a relatat marți Moscow Times.

În plus, peste 300 000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți în războiul din Ucraina până la sfârșitul anului 2023, au estimat oficialii serviciilor de informații americane. Aproximativ 1 milion de persoane au părăsit Rusia după izbucnirea războiului, adâncind exodul de creiere și criză de forță de muncă din țară.

Un raport al Atlantic Council a declarat luna trecută că criză demografică din Rusia este atât de gravă încât populația țării ar putea fi redusă la jumătate până la sfârșitul secolului.

Mai multe articole despre:
rusia natalitate putin natalitate rusia