MENIU

După două mega scandaluri cu medici corupți, Ministerul Sănătății face acțiuni de prevenire a corupţiei în sistem

Șpaga - „sportul” preferat al cadrelor medicale. Foto/Profimedia

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a organizat, în ultima perioadă, acţiuni pentru prevenirea corupţiei în sistem la care au participat directori de unităţi medicale, din DSP-uri, dar şi de la Ambulanţă.

”În vederea prevenirii actelor de corupţie şi de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, specialiştii Serviciului de Integritate şi politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii au organizat în ultimele săptămâni mai multe activităţi la care au participat managerii unităţilor aflate în subordinea / autoritatea Ministerului Sănătăţii, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că au fost prezentate informaţii legate de modalităţile de prevenire a actelor de corupţie, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi riscurilor de corupţie. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoştinţelor privind starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. Participanţii la cursuri trebuie să disemineze informaţiile personalului din subordinea lor.

Prezentările au fost susţinute de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei precum şi de specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri.

“Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministerul anunţă că activităţile de prevenire a corupţiei vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare şi instruire şi pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.

De asemenea, instituţia reiterează ideea că solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală.

Acţiunile Ministerului Sănătăţii vin după ce autorităţile judiciare au constatat mai multe fapte de natură penală în cadrul unor unităţi sanitare, cele mai recente fiind de la Iaşi şi Suceava.

La Iaşi, medicul Dan Tesloianu a prelevat dispozitive medicale de la cadavre şi le-a implantat la pacienţi cu patologie cardiacă, în unele cazuri chiar el fiind cel care a prescris medicaţie încât starea pacienţilor să se agraveze pentru a ajunge la operaţii.

La Suceava, şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean, medicul Anca Ababneh Dumitrovici, este cercetată pentru mai multe infracţiuni de luare de mită.