MENIU

După celebrul MTO, Victor Ponta loveşte acum cu EXCEDENTUL

<p>Nu e incompetenţa un motiv solid pentru demisie?</p>

Premierul Victor Ponta face două declaraţii ABSOLUT CONTRADICTORII la interval de câteva zile despre "excedentul bugetar": după ce a spus clar că NU E BINE că avem "excedent bugetar" şi trebuie să rezolvăm rapid situaţia, acum candidatul Ponta prezintă "excedentul" ca pe o mare victorie a Guvernului pe care îl conduce.

Marţi, 4 noiembrie, premierul Victor Ponta se face că nu ştie că EXCEDENTUL bugetar, obţinut de Guvern la 9 luni din acest an, este un dezastru pentru economia românească şi îl prezintă ca pe o victorie "fără precedent în istoria României".

În urmă cu o săptămână, premierul vedea altfel lucrurile şi admitea că excedentul bugetar este creat de nerealizarea cheltuielilor de investiţii, fapt cu efecte negative pentru economie.

Cele două declaraţii care se bat cap-în-cap

DECLARAŢIA NR. 1: „Avem pentru prima dată în istorie - sper şi pentru ultima oară în următorii ani - excedent bugetar în sensul în care am cheltuit mai puţin decât am încasat la buget pe primele nouă luni. Noi, însă, ca să putem să ne dezvoltăm, trebuie să cheltuim mai mult aşa încât vă rog frumos să folosiţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie pentru investiţii publice şi ceea ce avem prevăzut. Nu cred că ajungem la 2,2% din PIB deficit bugetar, orice am face în ultimele două luni, dar asta înseamnă că anul viitor va fi cu atât mai uşor să ne încadrăm în ţintele fiscal-bugetare“, Victor Ponta, miercuri 29 octombrie.

DECLARAŢIA NR. 2: "Este pentru prima dată în istoria României când nu mai îndatorăm următorul Guvern, când nu mai cheltuim mai mulţi bani decât încasăm. Ne încadrăm în toate ţintele de deficit (...) Nu mai lăsăm datorii Guvernului următor", plus: "Este prima dată în istoria modernă a României, am primit datele de la doamna Petrescu şi de la domnul Vâlcov, astăzi, datele la 31 octombrie, este prima dată când am cheltuit tot atâţia bani câţi am încasat. Mai bine zis am încasat la buget 176 de miliarde şi am cheltuit 175,5 de miliarde. Deci e prima dată când Guvernului care vine în decembrie nu-i lăsăm nicio datorie în plus de plătit", Victor Pont, (luni şi marţi, 3-4 noiembrie.

MINCIUNA a ajuns politică de stat. Cum a ascuns INS că SUNTEM ÎN RECESIUNE

Guvernul Ponta a reuşit o "performanţă" istorică ale cărei efecte vor fi văzute abia în creşterea sau scăderea economică de la sfârşitul anului: după ce economia a intrat în recesiune tehnică în trimestrul al doilea al acestui an, a dus bugetul pe excedent la 10 luni, situaţie fără precedent în ultimii ani.

Motivul: a oprit toate investiţiile, nu a reuşit să co-finanţeze proiectele cu bani europeni şi a născocit taxe noi.

Va fi secetă de investiţii şi în 2015

Nici anul 2015 nu arată mai bine: Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, de la 2,1% din PB în acest an, apreciază Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Avertisment DUR al CE către Guvern: Creşteţi taxe sau tăiaţi cheltuieli pentru a reduce deficitul

 

"Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei.

 

Incompetenţă sau calcul MALEFIC? Efectul DEVASTATOR asupra economiei al secării robinetului cu BANI

Excedentul la care a ajuns bugetul general consolidat în primele nouă luni din an este urmarea încasării celei de-a doua tranşe a impozitului pe construcţii speciale, dar mai ales a reducerii cheltuielilor de capital cu 2,5 miliarde de lei faţă de ianuarie - septembrie 2013 şi cu aproape un miliard de lei a cheltuielilor pentru proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile!

Astfel, dacă bugetul ar fi pus în cheltuielile de investiţii de anul acesta tot atâţia bani cât anul trecut, deficitul la nouă luni ar fi fost de 0,5% din PIB, la un PIB estimat în legea bugetului pe 2014 de 662,2 miliarde de lei.

Ponta: Până la sfârşitul anului trebuie să cheltuim enorm de mult pe investiţii publice

Ponta se laudă cu un excedent bugetar obținut prin sacrificarea economiei și a locurilor de muncă

Fostul ministru de Finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu susține că premierul Victor Ponta "se laudă cu un excedent bugetar obținut prin sacrificarea economiei și a locurilor de muncă" și afirmă că șeful Guvernului "raportează un fals succes".

"Victor Ponta raportează un fals succes, spunând că a realizat excedent bugetar pe primele nouă luni din anul 2014, ascunzându-le însă românilor că acest lucru a fost realizat printr-o politică severă de austeritate și nu printr-o îmbunătățire a colectării veniturilor bugetare. Premierul Ponta a tăiat investiții de 14 miliarde lei în primele nouă luni din 2014, sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul privat. Conform execuției bugetare pe primele nouă luni, investițiile publice au fost de 16 de miliarde lei, față de 30 miliarde lei cât era prevăzut pentru această perioadă în bugetul pentru anul 2014", susține Ialomițianu, potrivit Agerpres.

Gheorghe Ialomițianu este de părere că situația investițiilor publice pe primele nouă luni din 2014 este "și mai dramatică", deoarece acestea sunt mai mici cu 4 miliarde lei față de perioada similară din anul precedent.

GLONŢUL FINAL va fi tras vineri, ora 10, cu două zile înainte de TURUL II

 

"Consecințele sunt dezastruoase: șantierele unde se demarase în 2010-2011 construcția de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii își închid firmele, iar muncitorii sunt trimiși acasă. Din execuția bugetară pe primele nouă luni din anul 2014 rezultă o situație dezastruoasă a încasărilor bugetare, deși Victor Ponta se laudă în campania prezidențială cu o bună colectare a acestor venituri. Realitatea este că încasările bugetare pe această perioadă sunt mai mici cu 8 miliarde lei față de prevederile bugetare. Ritmul încasărilor bugetare pe primele nouă luni din 2014 este de 5,5% față de prevederile bugetare de 8,5%. Este clar că Victor Ponta va înregistra în 2014 același eșec ca și în 2013 și anume încasări bugetare sub 32%, exact ca în anul 2009 când România era în plină criză financiară", mai spune deputatul PDL.

Mai multe articole despre:
investiţii investiţii publice